Tehnologija
12

Haker otkrio zbog čega je napao Xbox i PlayStation

Klix.ba
Haker koji tvrdi da stoji iza hakerskog napada na konzole kompjuterskih igara koji se dogodio na Božić kazao je kako je želio pokazati kako Xbox i PlayStation imaju velike sigurnosne propuste.

Haker poznat kao Ryan kazao je kako napad izvelo troje ljudi koji se ne kaju jer su "nekoliko djece prisilili da svoje vrijeme provedu s porodicom umjesto pred kompjuterom igrajući igrice".

Napad su izveli članovi Lizard Squada koji su mlađi od 20 godina.

"Imamo ogromne mogućnosti u rušenju ovakvih mreža. Ovaj napad je izvelo samo troje ljudi, a pomoglo nam je i nekoliko osoba izvana. Ovo smo napravili kako bismo skrenuli pažnju na nedostatak sigurnosti u tim kompanijama koja zarađuje na desetine miliona dolara od pretplatničkih naknada, a u to nije uključena kupovina uređaja. Oni moraju uložiti više novca kako bi zaštitili svoje klijente od ovakvih napada jer im ipak daju brojeve svojih kreditnih kartica i lične podatke", rekao je Ryan u intervjuu za Sky News koji je obavljen putem Skypea.

Iz Microsofta i Sonyja kazali su kako su svjesni problema, te da će radit na njegovom rješavanju, a njihove online usluge su dostupne sada.

Tokom napada korisnici Xboxa i PlayStationa nisu mogli igrati igrice koje su skinuli i nisu se mogli takmičiti s drugim igračima širom svijeta.