Španija
0

Groblje koje proizvodi struju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U španskom radničkom gradiću Santa Coloma de Gramenet vlasti su došle na neobičnu ideju kako se boriti protiv klimatskih promjena. Na lokalnom groblju tako su postavili solarne panele koji su vječnom počivalištu podarili novu energiju.

Kako Santa Colomi nedostaje površina na koje si se ovi paneli okrenuti prema Suncu mogli postaviti, jedino rješenje bilo je upravo groblje.

Agencija AP javlja da 462 panela proizvode energiju koja može zadovoljiti godišnje potrebe 60 domaćinstava, te je ovaj način upotrebe solarne energije idealan za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

"Najbolji način da se odužimo svojim precima, bilo koje religije oni bili, je da proizvodimo čistu energiju za nove generacije. To je naš lajtmotiv", kaže Esteve Serret, direktor španske kompanije Conste-Live Enegry koja je pokrenula postavljanje panela na groblje.

Paneli okrenuti uglavnom prema jugu prekrivaju grobove i plastično cvijeće na njima, a s radom su počeli u srijedu, što je bio vrhunac projekta koji je otpočeo prije tri godine.

Gradić Santa Coloma u blizini Barcelone ima oko 124.000 stanovnika stisnutih na površini od sedam kvadratnih kilometra te teoretski nije postojao drugi prostor da se paneli postave.

"Slušali smo komentare kako smo ludi, pitanja šta si umišljamo, kako nemamo poštovanja", priča Antoni Fogue, član gradskog vijeća koji je podržavao plan. Ipak, na koncu, kampanja koja je isticala veliku šansu za smanjenjem troškova urodila je plodom.

Na groblju u ovom španskom gradu ukopano je oko 57.000 ljudi, a sami paneli zauzimaju manje od pet posto njegove površine. Njihovo postavljanje koštalo je 720.000 eura, a vlasti se nadaju da će ih u budućnosti instalirati još i više.