Video igrica
0

"Grand Theft Auto IV" opasan za kompjutere

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hakeri se koriste novom igricom izdavača Rockstara, “Grand Theft Auto IV” kao sredstvom za širenje štetnih virusa širom svijeta, navode stručnjaci za sigurnost informacionih tehnologija.

John Safa, bivši haker i trenutni šef osiguravajuće firme DriveSentry, je izjavio da mnogi fanovi video igrica downloaduju ilegalne kopije Rockstarove igrice i ne znajući da downloaduju štetne viruse.

Safa je izjavio: “Iskorištava se popularnost igrice Grand Theft Auto IV, hakeri koriste interes publike kako bi, što je brže moguće, prouzrokovali haos”.

Safa je uputio savjet svim osobama koje igraju video igrice da obrate pozornost na linkove, od kojih su mnogi kreirani da izgledaju kao oficijelni linkovi. Bolja solucija bi bila opredijeliti se za dobar anti-virusni programski paket koji će zaštititi kompjuter od virusnih napada, čestih u posljednje vrijeme.

“Hakeri se koriste nevjerovatno sofisticiranim metodama kako bi uniijeli haos na webu. Prihvatit će se bilo čega popularnog samo kako bi stvorili nered”, objasnio je John Safa, a prenose američki mediji.