Ostaci stari 2 miliona godina
0

Građevinski radnici iskopali lobanju i kljove prahistorijskog slona

Sarajevo-x.com
Lobanju i kljove ogromnog primitivnog slona koji je uginuo prije 2 miliona godina su otkrili građevinski radnici u Čileu.

Mastodon, približne veličine današnjih slonova, vjerovatno je živio u šumama i na ravnicama prije nego je uginuo i potonuo u močvaru gdje su očuvani njegovi ostaci. Naučnicima bi mogli pomoći da skupe još informacija o njihovoj DNK koju dijele sa svojim mnogo većim rođacima, runastim mamutima. Također, moglo bi se doći do novih otkrića kada se govori o porijeklu slonova.

Do otkrića lobanje i kljova je došlo prilikom izgradnje hidroelektrane pored rijeke u Padre Hurtaldou u blizini glavnog grada Čilea Santiaga.

Kopajući u dubinu, radnici su primjetili 121 cm duge i 15,24 cm široke kljove. Nakon toga su pozvali paleontologe, koji su nakon daljnjeg iskopavanja pronašli i prvu kompletnu lobanju mastodona.

"Kada smo počeli kopati, shvatili smo da ima još nešto osim kljova. Praktično, cijela lobalnja je iz jednog dijela i u savršenom je stanju, sa svim zubima i kljovama. Unutar lobanje smo pronašli i dio pršljena koji je nekada bio dio kičme", rekao je Rafael Labarca sa čileanskog Instituta PDI.

Mastodoni su bili veliki kao i današnji slonovi, ali su imali više mišićne mase i krzno koje ih je štitilo od hladnoće.

Porijeklo slonova je već dugo predmet interesovanja biologa. Fosilni dokazi pokazuju da se to dogodilo u Africi između 50 i 60 miliona godina u prošlosti.

Prve životinje koje su nalikovale svinjama sa kljovama, evoluirale su u niz novih vrsta, od kojih su neke od njih bile mnogo veće, te se raširile širom planete, naselivši svaki kontinent osim Australazije i Antartika.

Trilofodon sa četiri kljove se pojavio prije 26 miliona godina i živio do prije 2 miliona godina u Euroaziji, Africi, i Sjevernoj Americi. Moderni ljudi su evoluirali prije 200.000 godina.

Najveći od svih slonova je bio mamut koji se navikao na hladnoću u Euroaziji, Africi i Sjevernoj Americi tokom pleistocenske epohe prije 2 miliona godina. Vjeruje se da su najbliži rođaci današnjih slonova. Mamuti i mastodoni su živjeli do prije 2 miliona godina, te se smatra da su bili poznati prvim ljudima.

Vjerovatno je evolucija i istrjebljenje većine modernih vrsta slonova povezano sa širenjem ljudske rase.

Većina ostataka masodona je pronađena u Sjevernoj Americi. Malo ih je pronađeno i u južnom dijelu kontinenta. Jedno od najvećih otkrića se dogodilo 1993. godine u Diamond Valley jezeru izvan Hemeta u Kaliforniji.

Tu je pronađeno mnoštvo ostataka, nakon čega je ovo mjesto dobilo ime Dolina mastodona.

U julu 2007. godine su zapadno od Atene otkrivene kljove mastodona dužine 4,8 metara, od kojih je težina svake iznosila jednu tonu, piše Daily Mail.