{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građevinski radnici iskopali lobanju i kljove prahistorijskog slona

S
26.3.2011. u 20:50
0
24
Građevinski radnici iskopali lobanju i kljove prahistorijskog slona
0
Lobanju i kljove ogromnog primitivnog slona koji je uginuo prije 2 miliona godina su otkrili građevinski radnici u Čileu.
Mastodon, približne veličine današnjih slonova, vjerovatno je živio u šumama i na ravnicama prije nego je uginuo i potonuo u močvaru gdje su očuvani njegovi ostaci. Naučnicima bi mogli pomoći da skupe još informacija o njihovoj DNK koju dijele sa svojim mnogo većim rođacima, runastim mamutima. Također, moglo bi se doći do novih otkrića kada se govori o porijeklu slonova.

Do otkrića lobanje i kljova je došlo prilikom izgradnje hidroelektrane pored rijeke u Padre Hurtaldou u blizini glavnog grada Čilea Santiaga.

Kopajući u dubinu, radnici su primjetili 121 cm duge i 15,24 cm široke kljove. Nakon toga su pozvali paleontologe, koji su nakon daljnjeg iskopavanja pronašli i prvu kompletnu lobanju mastodona.

"Kada smo počeli kopati, shvatili smo da ima još nešto osim kljova. Praktično, cijela lobalnja je iz jednog dijela i u savršenom je stanju, sa svim zubima i kljovama. Unutar lobanje smo pronašli i dio pršljena koji je nekada bio dio kičme", rekao je Rafael Labarca sa čileanskog Instituta PDI.

Mastodoni su bili veliki kao i današnji slonovi, ali su imali više mišićne mase i krzno koje ih je štitilo od hladnoće.

Porijeklo slonova je već dugo predmet interesovanja biologa. Fosilni dokazi pokazuju da se to dogodilo u Africi između 50 i 60 miliona godina u prošlosti.

Prve životinje koje su nalikovale svinjama sa kljovama, evoluirale su u niz novih vrsta, od kojih su neke od njih bile mnogo veće, te se raširile širom planete, naselivši svaki kontinent osim Australazije i Antartika.

Trilofodon sa četiri kljove se pojavio prije 26 miliona godina i živio do prije 2 miliona godina u Euroaziji, Africi, i Sjevernoj Americi. Moderni ljudi su evoluirali prije 200.000 godina.

Najveći od svih slonova je bio mamut koji se navikao na hladnoću u Euroaziji, Africi i Sjevernoj Americi tokom pleistocenske epohe prije 2 miliona godina. Vjeruje se da su najbliži rođaci današnjih slonova. Mamuti i mastodoni su živjeli do prije 2 miliona godina, te se smatra da su bili poznati prvim ljudima.

Vjerovatno je evolucija i istrjebljenje većine modernih vrsta slonova povezano sa širenjem ljudske rase.

Većina ostataka masodona je pronađena u Sjevernoj Americi. Malo ih je pronađeno i u južnom dijelu kontinenta. Jedno od najvećih otkrića se dogodilo 1993. godine u Diamond Valley jezeru izvan Hemeta u Kaliforniji.

Tu je pronađeno mnoštvo ostataka, nakon čega je ovo mjesto dobilo ime Dolina mastodona.

U julu 2007. godine su zapadno od Atene otkrivene kljove mastodona dužine 4,8 metara, od kojih je težina svake iznosila jednu tonu, piše Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: