Tehnologija
0

Građani EU-a znatno jeftinije plaćaju upotrebu mobitela

FENA
Korisnici mobilnih telefona u Evropskoj uniji plaćaju i do 60 posto niže cijene za korištenje mobitela u evropskom inozemstvu, a u toku su pregovori i s hrvatskim operaterima da prijeđu na eurotarifu, prenijela je Hina.

Evropska komisija je u četvrtak studiju o provedbi uredbe o ograničavanju cijena roaminga, koju je Vijeće EU-a usvojilo u junu ove godine. Studija pokazuje da su operateri mobilne telefonije udovoljili zahtjevima nametnutim uredbom o uvođenju eurotarife, koja propisuje najviše 49 centi za odlazne pozive u inozemstvu i najviše 24 centa za dolazne pozive primljene u inozemstvu.

Prema studiji, do 30. augusta oko 200 miliona građana Evropske unije prešlo je na eurotarifu.

Budući da je riječ o uredbi Evropske unije, dužne su je provoditi samo njezine članice. No, iz pojedinih zemalja članica, poput Slovenije i Mađarske postoje pritisci da se to uvede i za kandidatske i ostale zemlje jugoistočne Evrope, jer njihovi građani svoje mobitele često koriste baš u tim zemljama.

Povjerenica zadužena za telekomunikacije Viviane Reding rekla je na konferenciji za novinare da se uredba odnosi samo na zemlje EU-a, ali da su operateri iz nekih susjednih zemalja poput Švicarske dobrovoljno prešli na eurotarifu. Reding je rekla da su u toku pregovori i s hrvatskim operaterima.

Ona je izrazila zadovoljstvo provedbom uredbe. "Drago mi je što je prelazak na eurotarifu prošao glatko, zahvaljujući bliskoj suradnji između Evropske komisije i skupine evropskih regulatora te snažnoj političkoj potpori Evropskog parlamenta", rekla je Reding.

Prema studiji, najniže tarife roaminga ima Nizozemska (20 centi i za dolazne i odlazne pozive), zatim Velika Britanija (31,57 centi za odlazne i 12,63 za dolazne pozive. U većini zemalja uvedena je maksimalno dopuštena tarifa.

Uredba, čija je važnost ograničena na tri godine, propisuje da sljedeće godine cijene odlaznih pozivi u inozemstvu smanje na 0,46 eura, a dolazni 0,22 eura. U trećoj godini primjene uredbe cijene bi se trebale još smanjiti na 0,43 odnosno na 0,19 eura.

Evropska komisija je odlučila predložiti, a Vijeće EU-a je prihvatilo donijeti uredbu o uvođenju gornje granice cijene roaminga tvrdeći da operateri neopravdano drže visoke cijene, tako da je poziv iz inozemstva znao biti skuplji čak za šest puta nego poziv u matičnoj mreži.