Tehnologija
2

Googleova i Levi'sova "pametna" jakna stiže najesen

Klix.ba
Kompanije Google i Levi's su se udružile i proizvele "pametnu jaknu", koja će se na ztržištu pojaviti najesen i koštati 350 dolara.

Jakna je prvi komercijalni proizvod koji posjeduje Project Jacquard tehnologiju Googleovog odjela ATAP, a koristi provodljivu tkaninu koja pretvara odjeću u povezivi uređaj, koji može slati informacije i komande na smartphone. Primijera radi, dupli dodir na zglob može značiti pauziranje ili preskakanje pjesme.

Informacija o dolasku jakne najesen, kao i njena cijena od 350 dolara, objavljene su na SXSW festivalu u Austinu, gdje su predstavnici pomenutih kompanija razgovarali o budućnosti povezivanja.

Levi's Comuter Trucker Jacket, kako se jakna zove, prvobitno je najavljena na Googleovoj I/O konferenciji developera u maju prošle godine. Tada je rečeno da će se na tržištu naći na proljeće, no, odgođena je za jesen.

ATAP je odustao od smartphonea u septembru, koji je razvijan pod imenom Project Ara. Preostao je Project Soli, radarski sistem namijenjen prenosnim uređajima koji omogućava unos sadržaja pokretima rukama bez dodirivanja ekrana. Taj projekt je još uvijek aktivan i na putu je da postane neka vrsta developerskog ili potrošačkog proizvoda.