Tehnologija
0

Googleov najnoviji doodle posvećen vanzemaljcima i incidentu u Roswellu

Klix.ba
Googleov posljednji doodle posvećen je proslavi 66. godišnjice kontroverznog incidenta u Roswellu, za koji generacije NLO entuzijasta smatraju da se radi o slijetanju vanzemaljaca u blizini New Mexica.

Teoretičari zavjere tvrde da je američka vojska zarobila srušenu vanzemaljsku letjelicu u julu 1947. godine, ali vlasti tvrde da je vojska samo sakupila krhotine srušenog špijunskog balona.

Veliku sumnju o incidentu izazvalo je saopćenje za medije koje je izdala američka vojna baza, u kojem je spominjano rušenje letećeg diska.

Kako bi stali ukraj zavjerama, američke zračne snage su u junu 1997. izdale izvještaj nazvan "Slučaj zatvoren: Posljednji izvještaj o rušenju u Roswellu". U izvještaju stoji da su navodna tijela vanzemaljaca, pronađena na mjestu nesreće, zapravo antropomorfne lutke za testiranje u prirodnoj veličini.

Interes o ovom slučaju pokrenut je i 1995. godine, kada je londonski poduzetnik Ray Santilli saopćio da posjeduje snimke koji prikazuju autopsiju jednog od vanzemaljaca. Santilli je 2006. rekao kako je film zapravo rekonstrukcija onoga za šta on insistira da su stvarni događaji.

Googleov doodle svim ovim događajima daje humorističnu notu, a korisnici mogu da kontrolišu animiranog vanzemaljca u obavljanju zadataka iznad pejzaža nalik onom u Roswellu.