Rođendan velikog naučnika
0

Googleov logo u čast Charlesu Darwinu

Sarajevo-x.com
U čast godišnjice rođenja velikog naučnika Charlesa Darwina, Google je i danas promijenio svoj poznati logo, kao što to čini i prilikom Božića, Noći vještica ili Dana zahvalnosti ili naprimjer kao što je to bio slučaj za rođendan velikog humaniste Nelsona Mandele, piše Telegraph.

Prva promjena Googleovog logoa datira iz 2000. kad su njegovi osnivači Sergey Brin i Larry Page obilježili dan Bastilje, francuski nacionalni praznik.

Novi logo prikazuje skicu prirode, biljaka i životinja na ostrvu Galapagos gdje je Darwin vršio svoja istraživanja i napisao svoju revolucionarnu teoriju o evoluciji živih bića koja i danas izaziva kontroverze u naučnim i religijskim krugovima.

Darwin je autor prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije. Ta teorija je po njemu i dobila naziv darvinizam.

Charles Darwin rodio se 1809. godine u engleskome gradiću Shrewsburyju. Naučnik koji je iznio teoriju evolucije prema kojoj se živa bića neprestano mijenjaju je nakon petogodišnjeg putovanja napisao knjigu "Putovanje jednog naučnika oko svijeta" u kojoj daje prve naznake svojih velikih spoznaja.

Više od dvadeset godina Darwin će neprestano nadograđivati svoje zamisli. Tako 1859. nastaje revolucionarno djelo "O postanku vrsta putem prirodne selekcije" koje je zaokruženo desetak godina poslije djelom "O porijeklu vrsta".

Umro je 19. aprila 1882. u mjestu Downe, u grofoviji Kent.