Dobija novu funkciju
11

Googleov Android Auto sistem će odgovarati na poruke dok vozite

D. B.
Pisanje poruka tokom vožnje je teško, opasno i zabranjeno, no Google želi iskoristiti moć umjetne inteligencije kako bi vozačima ipak pružio sigurniju opciju. Najnovija verzija automobilskog operativnog sistema, Android Auto, rezimirat će tekstualne poruke i odgovarati na njih umjesto vozača.

Nadogradnje su najavljene tokom predstavljanja Samsungove Galaxy S24 serije mobitela, a Google tvrdi da će nove AI funkcije učiniti sigurnijim korištenje telefona tokom vožnje.

Kada korisnik dobije duge poruke ili više njih u grupnom chatu, Googleov AI će ih automatski sumirati, a oni koji koriste Googleovu chat funkciju u Gmailu vjerovatno već znaju kako ovo izgleda. Čini se da će sistem koristiti Google Assistant da podijeli informacije s korisnikom umjesto da on pročita sažetak poruka.

Osim toga, Android Auto će korisnicima ponuditi prijedloge za odgovore na tekstualne poruke, kako bi ta radnja bila brža i lakša. Također, moći će koristiti različite podatke poput onih iz aplikacije Google Maps da npr. obavijesti osobu s kojom se korisnik dopisuje o vremenu njegovog dolaska na destinaciju u slučaju da ga ta osoba čeka.

Ostaje da se vidi koliko će nova funkcija biti efikasna, no sigurno je da čak i kratkotrajna interakcija vozača s infotainment ekranom može da ga ometa, što predstavlja opasnost prilikom brze vožnje.

Istraživanje iz 2020. godine je pokazalo da korištenje infotainment sistema može usporiti reakciju vozača više nego uticaj alkohola i kanabisa. Čini se da će nove funkcije biti sigurnije od pokušaja odgovora na poruke direktno putem mobitela, no pitanje je da li je to dovoljno. Osim što će korisnicima omogućiti da više koriste tekstualne poruke, Google planira učiniti da Android Auto izgleda više kao mobitel vozača. Sistem će diieliti stvari poput pozadina i ikona između Galaxyja S24 i infotainment sistema.