Tehnologija
1

Google želi šifre zamijeniti nakitom

Klix.ba
Kompanija Google namjerava šifre zamijeniti nakitom, koji će se koristiti za pristup računarima ili online računima.

Google je prvi put spomenuo planove ukidanja konvencionalnih šifri još u januaru. Govorilo se o alternativi, a to je mali USB ključ. Spominjalo se i prstenje koje bi moglo imati tu funkciju.

Inžinjer kompanije Google, Mayank Upadhyay, na prošlosedmičnoj je konferenciji u San Franciscu govorio o pomenutom istraživanju. Rekao je da bi se korištenjem hardvera za logovanje poboljšala sigurnost korisnika.

Upadhyay je rekao da su se Googleovi eksperimenti fokusirali na tanki USB ključ koji izvodi kriptografsku transakciju sa online uslugom kako bi dokazao ispravnost ključa koji se utakne u kompjuter. Ključ u sebi ima čip koji se može koristiti i za logovanje putem mobilnih uređaja.

Ključevi koje Google testira ne sadrže statičnu šifru koja se može kopirati. Kriptografski ključ, koji je unikatan za uređaj, se čuva unutar njega i nikad se ne transmituje. Kada se ključ utakne u kompjuter, svoju validnost dokazuje odgovorom na matematički zadatak koji postavlja online usluga kojoj se pristupa, a na način koji ne proizvodi nikakve informacije koje bi se mogle koristiti za ponovno logovanje.

Upadhyay je rekao da kompanija ima i prototip prstena koji bi se mogao koristiti umjesto standardnih šifri, ali detalji nisu objavljeni.

Neke kompanije popud FIDO Alliance već koriste Googleovu novu tehnologiju.

Google je već ponudio sigurniji način logovanja. On podrazumijeva unošenje jednokratnog koda koji dobijaju na svoj mobitel svaki put kad se loguju. Do sada je samo 1 posto Googleovih korisnika usvojilo ovu tehnologiju jer smatraju da je komplikovana.