Tehnologija
0

Google za veću demokratiju sa online knjigama

SRNA
Američka kompanija za internet pretraživanje Google danas je stala u odbranu svog plana da skenira i na svjetskoj mreži objavi više miliona knjiga.

Na saslušanju u Evropskoj komisiji tvorac Googleovog programa Dan Clancy istakao je da se pristup informaciji na svjetskoj mreži smatra demokratizacijom.

Kompanija iz Kalifornije postigla je početkom godine sporazum sa piscima i autorskim grupama u SAD kojim je omogućeno da kopira knjige za internet.

Međutim, ovaj sporazum naišao je na brojne kritike, dok ga je u razmatranje uzelo i američko Ministarstvo pravosuđa, jer nije navedeno koliko će Google naplaćivati bibliotekama, pošto su neke izrazile zabrinutost da bi ova vrsta usluge mogla biti preskupa.

Google navodno želi da pomogne korisnicima interneta da pronađu knjige koje već dugo nisu u štampi.

"Vidjeli smo demokratizaciju u pristupu informaciji na internetu. Možete otkriti informaciju za koju niste znali da je tu. Veoma je važno da se ne zaborave knjige koje nisu dugo u štampi. Interes Googlea je u tome da ljudima pomogne u pronalaženju tih knjiga", rekao je Clancy pred Evropskom komisijom.

James Gleick, jedan od autora koji je prisustvovao saslušanju,  takođe je govorio u korist Googlea.
Gleick je jedan od nekoliko pisaca koji su tužili Google da bi se kasnije saglasili s tim da se skeniraju starije knjige i da budu objavljene  na internetu.

Prema njegovim riječima, "za njih, autore knjiga koje odavno nisu u štampi, internet donosi novu publiku".

Druge organizacije kao što je  ICOMP,  lobistička  grupa  kojoj je sponzor Microsoft, smatraju da će planovima da skenira i objavi knjige na internetu Google imati previše moći u rukama i da će stvoriti jedinstven monopol u zalihama "online izdanja".

Početkom godine EU je saopštila da će proučiti Googleov sporazum nakon što se Njemačka žalila da će kompanija, skenirajući knjige iz američkih biblioteka, stvoriti bazu podataka bez odobrenja vlasnika djela.