IT inovacije
5

Google Translate uveo mogućnost vizuelnog prevođenja dodatnih 13 jezika

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najnovija ažuriranja mobilne aplikacije Google Translate omogućavaju korisnicima vizuelno prevođenje dodatnih 13 jezika, piše The Star.

Od 2015. godine Google Translate je u stanju da prepozna i prevede tekst s jelovnika, proizvoda u supermarketu i bilboarda, tačnije svega što objektiv vaše kamere na mobilnom telefonu može uhvatiti u realnom vremenu.

Aplikacija je počela s 27 jezika prije tri godine, a do 8. oktobra ove godine taj broj je povećan na čak 50.

Međutim, do kraja prošle sedmice taj broj je povećan 63, a među 13 dodatnih jezika koji su se pridružili vizuelnom repertoaru Google Translatea su arapski, bengalski, hindu i punjabi jezik, koji inače spadaju u red najrasprostranjenijih jezika na svijetu.

Iako neće imati iste mogućnosti, smartphone Pixel 3 koji stiže početkom novembra koristit će aplikaciju koju je razvio Google pod nazivom Lens, a koja na iznimno sličan način Google Translateu pravi vizuelne prijevode.

Mnogi su IT blogeri već počeli voditi rasprave hoće li pilot aplikacija na mobilnom telefonu Pixel 3 moći parirati najnovijoj verziji Google Translatea, ali konačan sud će ipak na kraju donijeti sami korisnici.

Vezani članci