Tehnologija
0

Google Street View problematičan Evropskoj uniji

Sarajevo-x.com
Mogućnost Googleovog servisa mapa sa detaljnim snimcima ulica bi na Internetu mogla, ukoliko se servis uvede u Evropi, izazvati zabrinutost, navodi se u agencijskim podacima o sigurnosnim mjerama EU-a.

Google`s Street View pruža prikaz ulica u 30 američkih gradova. Ovaj servis je postao izuzetno popularan među vozačima, ali je istovremeno izazvao kontraverze povodom potencijalnog napada na privatnost.

Peter Hustinx, supervizor za pitanje zaštite podataka Evropske unije, koji radi sa evropskim vlastima na izradi pravila o zaštiti ličnih podataka i protekciji privatnosti je izjavio da je uvjeren da će Google uzeti u razmatranje evropske zakone u budućem predstavljanju proizvoda.

“Čini se da ne postoji kapacitet da se ovaj sistem prilagodi različitim modovima”, izjavio je, imajući u vidu tehnička ograničenja slika koje se objavljuju online.

Predstavnici Googlea su pregovarali o tome da bi Pentagonovim zahtjevima odgovaralo da se uklone online fotografije sa Street View-a zbog opasnosti o narušavanju sigurnosti američkih vojnih baza.

Street View se tek treba predstaviti izvan Sjedinjenih Američkih Država. Google Maps sa Interneta i Google Earth sa kompjutera su proizveli kritiku u mnogim zemljama zbog pružanja informacija o osjetljivim lokacijama, kao što su vojne baze ili potencijalne mete terorsitičkih napada, objavio je Reuters.