{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google Sky - nebo je granica

S
23.8.2007. u 12:36
0
0
Google Sky - nebo je granica
0
Google Sky - nebo je granica
Nakon što je u domove širom svijeta donio pogled na Zemlju iz svemira, Google je okrenuo svoje "oko" na drugu stranu i donio nam svemir na Zemlju. Oko 250 miliona ljudi je koristilo Google Earth kako bi gledali svoje domove, komšiluk i nevjerovatne geološke formacije. Sada, uz pomoć Google Skyja, mogu promatrati galaksije i zvijezde bez teleskopa.
[slika]1[/slika]Nova opcija u Google Earthu, zahvaljujući posebnom softveru kojeg je razvila kompanija, omogućava da korisnici širom svijeta posmatraju nebo na svojim računarima.

Ovaj alat nudi informacije o čitavoj lepezi nebeskih tijela, od zvijezda do kometa te uključuje fotografije svemira napravljene teleskopom Hubble. Ovaj zanimljivi program nudi i virtualne šetnje kroz galaksije, uključujući Mliječni put, sa bilo koje tačke na zemljinoj kugli.

[slika]2[/slika]Na raspolaganju su vam informacije o 20 hiljada nebeskih tijela uključujući zvijezde, planete, sazviježđa, galaksije i komete. Sve je to dostupno samo jednim klikom mišem.

Ove slike su već bile dostupne na Internetu, ali ih je Google organizovao i složio kako bi im mogli lako pristupiti. Sklopio je hiljade fotografija kako bi stvorio što sveobuhvatniji pogled na noćno nebo i omogućio uvećanje kosmičkih predmeta i pojava.

[slika]3[/slika]Informacije koje su u Google Skyju, verifikovali su i profesionalni astronomi.

Francisco Diego, astronom sa Univerziteta u Londonu, rekao je kako Google Sky otvara prozor u svemir širokoj javnosti koja nikada nije mogla vidjeti i istražiti svemir na ovakav način.

Prije 398. godina, tačnije 25. avgusta 1609. godine Galileo Galilej je predstavio svoj prvi teleskop.

Google Earth

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: