Tehnologija
0

Google Sky - nebo je granica

Sarajevo-x.com
Nakon što je u domove širom svijeta donio pogled na Zemlju iz svemira, Google je okrenuo svoje "oko" na drugu stranu i donio nam svemir na Zemlju. Oko 250 miliona ljudi je koristilo Google Earth kako bi gledali svoje domove, komšiluk i nevjerovatne geološke formacije. Sada, uz pomoć Google Skyja, mogu promatrati galaksije i zvijezde bez teleskopa.

[slika]1[/slika]Nova opcija u Google Earthu, zahvaljujući posebnom softveru kojeg je razvila kompanija, omogućava da korisnici širom svijeta posmatraju nebo na svojim računarima.

Ovaj alat nudi informacije o čitavoj lepezi nebeskih tijela, od zvijezda do kometa te uključuje fotografije svemira napravljene teleskopom Hubble. Ovaj zanimljivi program nudi i virtualne šetnje kroz galaksije, uključujući Mliječni put, sa bilo koje tačke na zemljinoj kugli.

[slika]2[/slika]Na raspolaganju su vam informacije o 20 hiljada nebeskih tijela uključujući zvijezde, planete, sazviježđa, galaksije i komete. Sve je to dostupno samo jednim klikom mišem.

Ove slike su već bile dostupne na Internetu, ali ih je Google organizovao i složio kako bi im mogli lako pristupiti. Sklopio je hiljade fotografija kako bi stvorio što sveobuhvatniji pogled na noćno nebo i omogućio uvećanje kosmičkih predmeta i pojava.

[slika]3[/slika]Informacije koje su u Google Skyju, verifikovali su i profesionalni astronomi.

Francisco Diego, astronom sa Univerziteta u Londonu, rekao je kako Google Sky otvara prozor u svemir širokoj javnosti koja nikada nije mogla vidjeti i istražiti svemir na ovakav način.

Prije 398. godina, tačnije 25. avgusta 1609. godine Galileo Galilej je predstavio svoj prvi teleskop.

Google Earth