Tehnologija
0

Google promijenio logo u čast psihijatra Hermanna Rorschacha

SRNA
Najpoznatiji svjetski internet pretraživač Google izmijenio je danas svoj logo u čast švicarskog psihijatra i psihoanalitičara Hermanna Rorschacha, koji je rođen na današnji dan 1884. godine u Cirihu.

Rorschach je poznat po testu za dijagnostiku dubinskih slojeva ličnosti. Test pod nazivom Rorschachov test objavljen je 1921. godine.

Spada u grupu projektivnih testova gdje pojam projekcije označava jedan kontinuiran i nesvjestan psihološki proces kojim ličnost otkriva svoje dinamičke i strukturalne osobine.

Ovaj test se zasniva na podsvjesnom razmišljanju pacijenta na osnovu čega treba da se ustanovi psihičko i emotivno stanje pacijenta.

Za ovaj test Rorschach je koristio mrlje od tuša koje nemaju određeno značenje.

Materijal za ovaj test čini deset kartica sa različitim mrljama koje se dobijaju tako što se na karticu kapne tuš, a potom se papir (kartica) presavije, dajući simetrične i nedefinisane mrlje.

Od pacijenta se traži da protumači crtež i iznese svoje mišljenje o tome šta bi taj crtež mogao da predstavlja odnosno na šta ga asocira.

Odgovori ispitanika se na osnovu njihovih formalnih i sadržinskih odlika klasifikuju, analiziraju i interpretiraju pomoću složenog sistema kategorija.

Rorschach je umro 1. aprila 1922. godine u švicarskom gradu Herisau.