San Francisco
8

Google predstavio dva nova pametna telefona - Pixel 2 i Pixel 2 XL

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Google je večeras u San Franciscu zvanično predstavio dva nova Pixel pametna telefona druge generacije - Pixel 2 i Pixel 2 XL.

Pixel 2 ove je godine za Google izradio HTC, a iza većeg 6-inčnog Pixela XL 2 stoji LG.

I dok Pixel 2 izgleda skoro identično svom prethodniku, 2 XL ima neke dizajnerske promjene - displej mu je sada 6 inča i prekriva veći dio telefona nego ranije. Izduženi zaslon je omjera 18:9, a rubovi su mu stanjeni.

Primarna kamera mu je jednostruka i ima rezoluciju od 12 megapiksela, te je optički stabilizovana, dok druga kamera dolazi sa 8 MP.

Interna memorija dolazi u varijantama od 64 i 128 GB, a kapacitet baterije mu je 3520 mAh. Nema mogućnosti proširenja microSD karticom.

Novi Always on displej na štedljiv način prikazuje vrijeme i ikonice primljenih obavijesti.

Manji Pixel 2 ostao je na displeju AMOLED od 5 inča, istog je oblika i sa debelim okvirom. Kapacitet baterije mu je 2700 mAh, a oba telefona podržavaju tehnologiju brzog punjenja, međutim ne i bežičnog.

Oba telefona imaju Gorilla Glass rješenje pete generacije, kao i tehnologiju Active Edge, osjetljivu na stiskanje rubova. Otporni su na vodu i prašinu i imaju stereo zvučnike.

Procesor im je Snapdragon 835 u kombinaciji sa 4 GB RAM-a, a rade na Androidu 8.0 Oreo.

Google je od HTC-a posudio aktivni rub koji je potrebno stisnuti kako bi se prizvao Asistent. Google Assistant sada može upravljati mogućnostima i aplikacijama na pametnom telefonu, kontrolisati muziku, pametne uređaje u domu ili jednostavno pretraživati internet.

Manji Pixel 2 dolazi u crnoj, plavoj i bijeloj, a Pixel 2 XL u crnoj ili crno-bijeloj kombinaciji.

U Evropi manji Pixel košta 799 eura, a veći 939 eura. Manja verzija će biti dostupna za kupovinu 17. oktobra, a Pixel XL 2 oko šest sedmica kasnije.