Tehnologija
0

Google predstavio aplikaciju za iPhone

Sarajevo-x.com
Vodeći internet pretraživač Google predstavio je novu web aplikaciju za popularni Appleov mobitel iPhone. Google je u ovoj aplikaciji pojednostavio i prilagodio web sučelje iPhoneu i pritome ujedinio neke od svojih usluga kao što su pretraživanje, e-mail i kalendar.

Kompanija Google, koja namjerava svoj uspjeh na internetu za desktop računare prenijeti i na internet za mobilne telefone, najavila je da će nova aplikacija omogućiti iPhone korisnicima lakše pronalaženje i korištenje Googleovih servisa.

Kako izvještava Reuters, Google trenutno radi na razvijanju novih mobilnih tehnologija koje će biti brže i jednostavnije za korištenje. U odvojenom projektu Google također razvija novi operativni sistem za mobilne telefone poznat kao Android, koji će biti zasnovan na Linux tehnologiji. Više od 30 partnera, uključujući mobilne operatere i proizvođače mobitela podržava ovaj njihov projekat.

iPhone, sa svojim ekranom osjetljivim na dodir i pravim Web browserom, postao je uređaj o kojem se trenutno najviše govori. Nakon SAD-a nedavno je došao u prodaju i u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj.

Google Maps i YouTube među prvim su aplikacijama koje su bile dostupne na iPhoneu. Apple je najavio da će dopustiti i drugim developerima da kreiraju software za iPhone u februaru naredne godine.