Bez interneta
11

Google pravi novi chat s bogatim sadržajem, poruke će se slati SMS-om

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Google pokreće novu chat uslugu koja će zamijeniti postojeću, a analitičari kažu da će ponuditi korisnicima Androida naprednije opcije popularnih chatova koje već imaju Appleov iMessage i Facebookov WahtsApp.

Google će ovu uslugu realizovati u saradnji s mobilnim operaterima širom svijeta jer se oslanja na SMS. Sada će korisnici Androida moći slati fotografije visoke rezolucije, videa i GIF-ove, imati informaciju kada je osoba kojoj su poslali poruku pročitala, te kada ta osoba tipka odgovor. Google će omogućiti i korištenje svog asistenta putem Chata.

Predviđa se da će novi Chat koristiti 350 miliona ljudi do kraja godine, a da će se taj broj udvostručiti u 2019. godini. Unaprijeđene komunikacijske usluge Googlea moći će koristiti tri milijarde ljudi.

U SAD-u je već operater Sprint omogućio korištenje ovih poruka, a T-Mobile će to uraditi ove godine također.

Google je već nekoliko puta pokušao napraviti vlastiti aplikaciju za chat, ali nije uspio steći popularnost poput WhatsAppa i Messengera.

Ipak, neki eksperti kazali su kako ovaj Chat neće biti zaštićen, za razliku od aplikacija njegovih rivala. Bitno je istaći da se poruke šalju SMS-om, a ne putem interneta.