Tehnologija
0

"Google" pozvan da poštuje evropske zakone

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Internetska firma Google "riskira ozbiljne probleme" ako ne bude poštovala evropske zakone o zaštiti osobnih podataka sa svojim softverom "Street View", upozorila je jedna evropska instanca za kontrolu u tom domenu.

"Ovaj softever stvara problem i uvjereni smo da je Google savršeno svjestan toga", izjavio je u petak Evropski kontrolor za zaštitu podataka (CEPD) Peter Hustinx.

"Firma Google ima sjedište u SAD-u, ali će morati da poštuje evropske zakone o zaštiti osobnih podataka ako razvije svoj softver u Evropi", objasnio je on.

Softver "Street View", pokrenut prije godinu dana kako bi obogatio karte Google Mapsa, a dostupan preko Google Eartha, raspolaže s interaktivnim fotografijama ulica u 30 američkih gradova.Taj program je na raspolaganju za sada samo u SAD-u.

Google je saopćio svoju odluku da zamagli lica osoba snimljenih na slikama ulica, nakon kontroverzi koje je izazvalo njihovo obajvljivanje prošle godine.

CEPD je nezavisna vlast osnovana 2004. godine da kontrolira postupanje evropskih administracija s podacima osobnog karaktera i izdaje mišljenja o prijedlozoma za nove evropske zakone koji se odnose na zaštitu podataka.