Tehnologija
0

Google povećao udio na tržištu internet pretraživanja u SAD-u

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveći svjetski internet pretraživač Google u aprilu je povećao udio na američkom tržištu internet pretraživanja, preuzevši posao od svojih rivala, izjavili su zvaničnici firme za istraživanje tržišta "comScore".

Dionice Googla su porasle za 1,7% ili za 8,03 dolara po dionici nakon što je comScore objavio podatke za april da Google drži 49,7% tržišta internet pretraživanja, što iznosi porast od 1,4 posto u odnosu na mart.

Udio drugog najvećeg internet pretraživača Yahooa na tržištu internet pretraživanja u SAD-u opao je za 0,7% i sada iznosi 26,8%.

Microsoftovi korisnici su na stranicama ovog softwareskog giganta realizovali 10,3% internet pretraživanja u aprilu, što je pad od 0,6% u odnosu na mart.

Četvrti internet pretraživač današnjice Ask.com u aprilu je realizovao 5,1% internet pretraživanja, što iznosi pad od 0,1% u odnosu na mart.

Na web stranicama kompanije Time Warner, u koje spada i AOL, u aprilu je ostvareno 5,0% internet pretraživanja kao i za prethodni mjesec.

Internet korisnici u SAD-u su realizovali 7,3 milijardi internet pretraživanja u aprilu, što iznosi porast od 11% u odnosu na isti period prošle godine. Googleov dio je 3,6 milijardi.

Izvan SAD-a Googleov pretraživački udio je znatno veći, a prema nekim istraživanjima iznosi 60%.