Tehnologija
0

Google pomaže u potrazi za avijatičarom

Sarajevo-x.com
Branson i Fossett; Foto: AFP
Branson i Fossett; Foto: AFP
Google, najbolje poznat kao najbolji online pretraživač, iskoračio je iz internet svijeta i pružio svoju pomoć pri pronalasku nestalog avijatičara Stevea Fossetta. Kompanija iz Mountain Viewa pomaže potrazi zahvaljujući svojim poslovnim partnerima koji za njih rade satelitske fotografije za popularni Google Earth.

Dok je većina slika koje se koriste u Google Earth softveru stara od šest mjeseci do tri godine, kompanija može zatražiti novije slike napravljene sa satelita u svemiru.

Upravo se to desilo ove sedmice. Timovi za spašavanje još uvijek pokušavaju shvatiti šta se desilo Fossettu, nakon što je poletio u ponedjeljak iz Nevade, bez ikakvog plana leta.

Richard Branson, britanski milijarder koji je finansirao i učestvovao u nekim od Fossettovih avantura, koordinira nastojanja sa Googleom kako bi vidjeli da li i jedna od tih slika visoke rezolucije ima i prikaz Fossettovog aviona - "Bellanca Citabria Super Decathlon".

Googleova glasnogovornica je odbila komentarisati zašto se Google uključio u potragu za Fossettom. Nezvanično, Branson ima razvijene dobre odnose sa Googleom jer je prisustvovao na dobrotvornom događaju kojeg je organizovao suosnivač kompanije Larry Page.

DigitalGlobe, koji za Google obezbjeđuje većinu fotografija, potvrdio je kako ih je Google pozvao u pomoć. Nažalost, oni nemaju ni jednu sliku tog područja u trenutku kada je Fossett poletio.