Konkurencija iTunesu
0

Google pokrenuo projekt Google Music

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Google je i zvanično u muzičkom poslu, jer su objavili pokretanje Google Musica, projekta za prodaju muzike, posebno ugrađenog u Android Market. Broj pjesama koje su besplatne za Android uređaje je 20.000 i mogu biti puštene i na računarima.

Za sada su besplatne pjesme dostupne na music.google.com. U narednih nekoliko dana bit će dostupna i aplikacija za Android smartphone i tablete. Ovu aplikaciju će moći koristiti svi Androidi koji nisu stariji Androida 2.2.

Iz Googlea nisu javili da li je Google Music Manager dostupan za Windows, Mac ili Linux kompjutere. Google Music Beta je projekt koji nije prošao najuspješnije i bio je kritikovan zbog svoje sporosti, te je Google obećao uspjeh ovaj put.

Google je također pokreno Google Music prodavnicu, sličnu iTunesu, koja će raditi po principu preporuka. Prva vrsta preporuka će biti od "muzičkih štrebera" koji će vam uvijek donositi nešto novo sa muzičke scene, a druga vrsta jeste preporuka na osnovu vaše već postojeće muzičke sekcije.

Korisnici T-Mobile moći će plaćati pjesme putem telefonskih računa. Google Music korisnici moći će dijeliti pjesme sa prijateljima na Google+ i Twitteru, gdje će svaki korisnik dobiti priliku da podijeli jednu muzičku listu besplatno.

Google je inače ušao na trižište koje već ima jaku konkurenciju. Tu su iTunes, iTunes Match, Amazon MP3 zatim Spotify i Rdio. Međutim iz Googlea su najavljena partnerstva sa Sonyjem i Universalom.