"Proljetno čišćenje"
0

Google odustao od brojnih projekata

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rukovodstvo kompanije Google odustalo je od serije projekata, uključujući ambiciozan plan o proizvodnji jeftine obnovljive energije.

Internetski gigant objavio je da je ugasio sedam programa, uključujući proizvodnju obnovljive energije jeftinije od uglja i internetske enciklopedije Knol, koja je trebalo da bude konkurencija Wikipediji.

Odluka je objavljena na zvaničnom Googleovom blogu i rezultat je "proljetnjeg čišćenja" koje je u aprilu najavio suosnivač kompanije Larry Page.

Promjene su izvršene u vrijeme kada se kompanija suočava sa sve većom konkurencijom u oblasti kompjuterskih tehnologija za mobilne telefone i društvenih mreža na internetu. Pojedini investitori prigovorili su zbog rastućih troškova poslovanja najveće svjetske firme za pretraživanje interneta.

Google je saopštio da vjeruje da su druge institucije u boljoj poziciji da unaprijede napore za proizvodnju jeftine obnovljive energije.

Google je počeo da ulaže u ovu oblast i istraživanja 2007. godine, sa fokusom na tehnologiju za iskorištavanje solarne energije. Nekadašnji šef odjeljenja za zelene tehnologije  Bill Weihl izjavio je 2009. godine da će Google uskoro moći da proizvodi obnovljivu energiju koja će biti jeftinija od uglja.

"Štaviše, za tri godine mogli bismo da imamo ovakve elektrane koje bi proizvodile megavate energije", rekao je tada Weihl. Portparol Googlea izjavio je da je Weihl napustio kompaniju ranije ovog mjeseca.
Tehnološki gigant u blogu navodi da će nastaviti da ulaže napore za proizvodnju "čistije i efikasnije energije", uključujući obnovljivu energiju za svoje centre sa bazama podataka.