Novi projekat
0

Google kopira novinske članke

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U cilju proširivanja odjela sa novinskim člancima u online formi, u kompaniji Google odlučili su objaviti milijarde članaka koji su se u novinama pojavili u prethodne 244 godine.

Na taj način nadaju se da će poboljšati posjećenost najpopularnijeg internetskog pretraživača.

Digitalne kopije sadržaja "The New York Timesa", "The Washington Posta" i drugih novina tako će biti još dostupnije, a Google će imati priliku zaraditi više novca od marketinga na svojoj web stranici.

Sve novine koje budu dale dozvolu da se njihovi sadržaji nađu na internetu bit će besplatno prikazivane korisnicima. Izdavači novina će, naravno, dobiti svoj dio zarade od reklama koje će se prikazivati pored članaka.

Iz Googlea ističu da ovim potezom žele korisnicima omogućiti lakši pristup historijskim podacima, a ova inicijativa će donijeti zaradu i izdavačima novina koji pojavom interneta sve više gube čitaoce i oglašivače.

"Vjerujem da bi ovo mogao biti odlučujući monenat za industriju," kaže Pierre Little, izdavač Quebec Chronicle-Telegrapha, najstarijeg lista u Sjevernoj Americi, čiji je prvi broj izašao još davne 1764. godine.

Pored ovog lista, još neki su dali dopuštenje Googleu da iskopira njihove sadržaje, a među njima je Pittsburgh Post-Gazette i St. Petersburg Times iz Floride.

Iz Googlea još uvijek nisu objavili tačan broj listova koji su odlučili učestvovati u projektu, ali su istakli da u svrhu kreiranja elektronskih kopija knjiga iz biblioteka širom svijeta izdvajaju desetke miliona dolara. Taj program pokrenut je 2004. godine, a izazvao je mnoge sudske postupke grupa autora i izdavača koji su isticali da imaju autorska prava na određena djela. Protiv tih optužbi Google se i sada bori.