Mjesto gdje nastaju roboti
0

Google ima tajnu laboratoriju u kojoj razvija projekte budućnosti

Sarajevo-x.com
U tajnoj laboratoriji u Bay Area u Kaliforniji razvijaju se mašine i uređaji koje mi ne možemo ni zamisliti. Tu se stvaraju mašine i uređaji koje će nam biti od koristi u budućnosti, a Google X laboratorija već odavno radi na ostvarenju svojih projekata.

"Daleko su odmakli od svih inovatora. Google nije obična kompanija, oni su vizionari", rekao je profesor Rodney Brooks koji predaje informatiku i vodi laboratoriju umjetne inteligencije Heartland Robotics.

Laboratorija je mjesto gdje se stvara frižider koji će biti povezan sa Internetom i naručivati namirnice koje nestanu iz frižidera. Tu nastaje izum zahvaljujući kojem će vaš tanjir biti u stanju da prenese šta jedete i postavi to kao novi status na vašem profilu na društvenoj mreži. Tu nastaje robot bi mogao ići na posao umjesto vas kada se vama ne ide.

Ovakvi i slični projekti razvijaju naučnici u Google X, prenosi New York Times.

Ovo je samo nekoliko navedenih budućih projekata koje razvija Google X, a planirano je 100 uređaja koji su nam danas nezamislivi. Iz Googlea se još nisu oglasili jer su tajnoviti u pogledu budućih projekata. Mnogo uposlenika nije ni upoznato o tome šta ova laboratorija radi.

Glasnogovornica Googlea, Jill Hazelbaker odbila je da komentariše navode o tajnoj laboratoriji, ali je prokomentarisala da je investiranje u projekte u koje se niko ne upušta, osnovna politika kompanije.

Postoji nekoliko navoda o tome da je suosnivač Googlea Sergey Brin zajedno sa Larryjem Pageom napravio listu novih projekata na kojim želi da njihova kompanija radi. Najdominantnija ideja jesu roboti koji bi bili korišteni za razne svrhe. Google ih planira koristiti za projekt Google maps da fotografišu mjesta umjesto ljudi.