Brži i jeftiniji od konkurenata
2

Google Fiber ove jeseni stiže u Kansas City

Klix.ba
Google je jučer objavio informacije o svom mnogo očekivanom internet servisu Google Fiber. Internet od jedan gigabit u sekundi će biti dostupan odabranim stanovnicima Kansas Cityja.

Usluga će biti dostupna od ove jeseni uz jednokratni trošak instaliranja od 300 dolara po domaćinstvu. U cijenu ulazi i jedan terabajt prostora za pohranjivanje na Google Driveu te Google Fiber TV servis. Pod tim se podrazumijevaju HD kablovski kanali i mogućnost snimanja do 500 sati TV sadržaja. Također, servis će biti simetričan, što znači da će upload i download biti neograničeni.

"Vjerujemo da nema razloga za čekanje. Nema razloga za granice i nema razloga za sporost", rekao je Patrick Pitchett, direktor finansija u Googleu.

Googleovi predstavnici su istakli kako su američki internet provajderi zakazali kada je riječ o brzom internetu po dostupnoj cijeni.

"Amerikanci plaćaju više za megabit interneta nego bilo koji stanovnik ostalih ekonomski razvijenih zemalja", kazao je Milo Medin, čelni čovjek Google Fiber projekta.

Korisicima će biti ponuđena dva paketa, Gigabit+TV za 120 dolara mjesečno te Gigabit Internet paket koji će koštati 70 dolara mjesečno, ali u koji ne ulazi kablovska televizija.

Vrijedno je i napomenuti da će svi koji plate instalaciju dobiti internet od pet megabita u sekundi besplatno u trajanju od sedam godina.