{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google Earth za ljudsko tijelo

S
2.10.2007. u 09:00
0
0
Google Earth za ljudsko tijelo
0
Google Earth za ljudsko tijelo
Stručnjaci iz IBM istraživačkog laboratorija u Cirihu osmislili su tehnologiju koja omogućava novi pristup medicinskoj historiji pacijenta kako bi se unaprijedio rad medicinskog osoblja i smanjila stopa smrtnosti u prostorijama hitne pomoći. Po uzoru na Google Earth, stručnjaci tvrde da je moguće, koristeći 3D okosnicu ljudskog tijela, dobiti sve potrebne podatke o stanju pacijenta.
Stručnjaci zapravo tvrde da je novi pristup pregledavanja pacijenata znatno efikasniji i jednostavniji jer se određivanjem dijela tijela koji se želi pregledati, taj dio zumira i potom se izlistaju sve potrebne informacije o tom dijelu tijela, stoji na web stranici laboratorija, www.zurich.ibm.com.

Tehnologija za novi pristup ljudskom tijelu koristi se 3D prezentacijom ljudskog tijela i tako dozvoljava doktorima da vizualiziraju medicinski karton pacijenta na jedan sasvim nov i neobičan način.

Ova inovativna metoda vizualizacije nazvana "Anatomic and Symbolic Mapper Engine“ (ASME) pomaže medicinskom osoblju da brzo i jednostavno, jednim klikom na određeni dio tijela, dođu do svih podataka o tom području ljudske anatomije.

"Morate to zamisliti kao Google Earth za tijelo. U nadi da ćemo načiniti znatan korak naprijed kada je u pitanju elektronski način sortiranja i čuvanja medicinskih podataka, pokušali smo olakšati pristup informacijama tako što smo kombinirali podatke o zdravstvenoj historiji pacijenta sa vizuelnom prezentacijom. Stoga se nadamo poboljšanju zdravstvenog sistema i efikasnijoj brizi za pacijente“, objasnio je Andre Elisseeff, stručnjak u IBM-ovom istraživačkom laboratoriju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: