Tehnologija
1

Google Earth oživio antički Rim

Sarajevo-x.com
Popularni program Google Earth napravio je korak dalje u 3D prikazivanju gradove te sada svojim brojnim korisnicima nudi priliku da se upute u virtuelnu posjetu antičkom Rimu.

Google je tako rekonstruisao grad koji se proteže na sedam brežuljaka u kojem je još 320. godine nove ere živjelo više od milion stanovnika. Koristeći opciju zoom možete posjetiti Cezarov forum, centar Koloseuma ili proći do Bazilike.

"Ovo je novi korak u kreiranju virtuelne vremenske mašine", ističe Bernard Frischer sa Virginia univerziteta koji je radio na ovom projektu.

"Projekat predstavlja dostignuća do kojih se stiglo istraživanjem učenjaka, arhitekata i umjetnika još od perioda renesanse, a koji su pokušavali opisati ruševine antičkog grada riječima, mapama i slikama", kaže Frischer.

Kompanija Past Perfect Productions rekonstruisala je historijske lokacije i predstavila ih virtuelno, javio je BBC.

"Naša je dužnost da osiguramo očuvanje i dostupnost uz promociju globalnog razumijevanja. Antički Rim u 3D varijanti veliki je korak prema ovom golu", istakli su.

Ovo je prvi antički grad dodan Google Earthu, a model sadrži više od 6.700 građevina sa preko 250 označenih mjesta koje upućuju na stranice sa objašnjenjem na različitim svjetskim jezicima.

"Bilo da ste student koji pohađa časove historije ili pak historičar koji provodi cijeli život istražujući antičku civilizaciju, pristup 3D modelu na Google Earthu pomoći će vam da naučite više", objašnjava menadžer produkcije Bruce Polderman.

3D model antičkog Rima baziran je na maketi Plastico di Roma Antica koji su kreirali arheolozi u periodu između 1933. i 1974. godine i nalazi se u posebnoj galeriji muzeja u Rimu.

Više od 400 miliona korisnika skinulo je Google Earth na svoje računare otkako je ovaj program lansiran u junu 2005. godine.