Južnoafrička Republika
0

Golub pismonoša brži od interneta

Sarajevo-x.com
Južnoafrička informatička kompanija je provela istraživanje u kojem je dokazala da je golub pismonoša brži od tamošnjeg Telkoma, vodećeg internet provajdera u ovoj zemlji.

Brzina interneta i konekcija u Južnoafričkoj Republici je slaba zbog male širine frekvencijskog pojasa, te izuzetno skupa, javlja Reuters.

Lokalna novinska agencija SAPA je javila da je 11-mjesečnom golubu Winstonu trebalo sat i osam minuta da pređe razdaljinu od 80 kilometara - golub je letio na dionici puta od Pietermaritzburga do Durbana s pismom koje mu je bilo zakačeno za nogu.

Ukoliko istu poštu želite poslati internetom, namučit ćete se. Naime, uključujući preuzimanje podataka, ovom savremenom transferu trebalo je dva sata, šest minuta i 57 sekundi.

SAPA javlja da je Unlimited IT, firma koja je provela ovaj neobični eksperiment, odlučila uporediti brzine goluba i interneta jer su radnici u njoj bili frustrirani konekcijom.

Ova kompanija ima 11 svojih poslovnica širom zemlje i redovno im mora slati podatke, u čemu su vrlo često onemogućeni.

Telkom nije još komentarisao rezultate, a ostali lokalni pružatelji usluga interneta navodno pregovaraju kako mogu internet učiniti bržim od goluba pismonoše.