Ransomware WastedLocker
7

Germin potvrdio hakerski napad koji je srušio brojne sisteme

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kompanija Garmin je putem Twittera zvanično potvrdila da je pretrpjela veliki hakerski napad koji je srušio brojne sisteme.

GPS tehnološki gigant je u procesu uspostavljanja svojih sistema nakon prošlosedmičnog hakerskog napada. Garmin se bavi proizvodnjom fitness trackera, pametnih satova i drugih GPS i nosivih uređaja.

Napad se dogodio u četvrtak 23. jula te je srušio brojne Garminove sisteme.

"Mnoge od naših online usluga su prekinute, a uključuju funkcije web stranica, podršku korisnicima, aplikacije i komunikacije kompanije", navodi se u saopćenju.

Korisnici nisu mogli koristiti Garmin Connect koji im omogućava da prate svoje aktivnosti, a nije bilo moguće ni preuzeti Garminove aplikacije. Hakerski napad je također utjecao na Garminov GPS softver, flyGarmin i Garmin pilot aplikaciju.

Također, korisnici nisu mogli kontaktirati Garmin jer su email, telefon i online chat sistem bili izvan funkcije. Radi se o globalnom hakerskom napadu, piše Mashable.

Garmin trenutno pokušava osposobiti svoje sisteme, a očekuje se da će se situacija normalizovati u narednih nekoliko dana. Kompanija ima problem s ransowareo poznatim kao WastedLocker. Ovaj novi tip hakerskog napada se povezuje s ruskom hakerskom grupom Evil Corp. Na ovaj način hakeri traže otkupninu u stotinama, hiljadama pa i milionima dolara ili Bitcoina.