Novi projekt
19

Genijalna HTC-ova sijalica bi mogla spašavati živote

Klix.ba
Kompanija HTC planira proizvodnju još "pametnijih" i korisnijih sijalica, koje bi mogle spašavati živote.

Nova sijalica koristi komponente iz HTC Vive VR headseta kako bi mogle pratiti situaciju u svom okruženju. Ideja je da sijalica otkrije ukoliko osoba nezgodno padne npr. u kupatilu, a to će biti omogućeno zahvaljujući senzorima koje koristi i headset HTC Vive, odnosno tehlologiji koja prati pokrete korisnika VR headseta s tim da u ovom slučaju VR headset neće biti potreban.

Cilj je da sijalice prije svega pomognu u zaštiti starijih ljudi koji često padnu u kupatilu. Također, sijalice će moći detektovati ukoliko osoba predugo sjedi u prostoriji.

Uređaj koristi senzore za praćenje pokreta i određenih parametara. Ako osoba padne, sijalica će to prepoznati, ne samo da je pala, nego i da se ne može pokrenuti s te pozicije. Nakon toga će moći kontaktirati nekoga za pomoć.

Pametna sijalica je još uvijek u fazi patenta, ali ipak pokazuje na koji način HTC planira koristiti svoju Vive tehnologiju u drugim segmentima kako bi pomogao u promjeni domova i učinio ih sigurnijim mjestima u budućnosti.

Nakon potpisivanja ugovora s Googleom vrijednog 1,1 milijardu dolara, tehnologiju bismo mogli vidjeti i u drugim uređajima poput Nest kamera.

Vezani članci