Kraj za Hyperloop One
9

Gasi se kompanija koja je namjeravala izgraditi brzu transportnu vezu između Evrope i Kine

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Hyperloop One, koja je među svojim ciljevima imala izgradnju brze teretne veze između Evrope i Kine, a koja bi mogla transportovati teret s jednog kraja na drugi u samo jednom danu, saopćila je da se gasi.

Hyperloop One j ejosnovan 2014. godine nakon što je objavljen rad američkog biznismena Elona Muska o njegovoj viziji za hyperloop (hiperpetlja) tehnologije transporta.

Prvobitnni cilj kompanije je bilo osiguravanje transporta tereta i ljuda u kapsulama koje bi putovale kroz zatvorene metalne cijeli brzinom aviona. Od 2017. do 2022. godine je bila poznata kao Virgin Hyperloop One zbog ulaganja Virgin Grupe milijardera Richarda Bransona, no Virgin je prošle godine tiho povukao svoj brend kada je kompanija odlučila odustati od prijevoza putnika i fokusirati se samo na teret. Hyperloop One je početkom prošle godine otpustio više od 100 članova osoblja zbog promjene prioriteta.

Bloomberg piše da kompanija već neko vrijeme ima finansijskih problema, posebno zbog činjenica da nikad nije osigurala ugovor za izgradnju funkcionalnog Hyperloop sistema. Sada je otpustila većinu svojih preostalih uposlenika, a oni koji su još uvijek dio firme bit će otpušteni 31. decembra. Dotad će nadgledati prodaju imovine kompanije, uključujući mašineriju i testne staze.