Za potpuni ugođaj
55

Gaming simulator napravljen od pravog Ferrarija 458 Italia

D. B.
Najbliže vožnji Ferrarijevog automobila u utrkama većina će biti time što će pokrenuti videoigru na konzoli ili koristiti simulator, no jedna kompanija se potrudila da to iskustvo podigne na viši nivo.

Riječ je o kompaniji Chartwell, koja radi pod licencom Ferrarija sa sjedištem u Derbyshireu u Velikoj Britaniji. Simulator na prvi pogled izgleda poput pravog automobila, ima točkove, stakla, oznake pa čak i dvije izduvne cijevi u centru stražnjeg branika. Ipak, jedini asfalt po kojem će korisnici voziti sačinjen je od piksela.

Pažljiviji pogled otkriva lažne kočione diskove vjerovatno napravljene od papira, a isto važi i za V8 motor. Dio simulatora su dvije Sporting MSI X470 Gaming Plus matične ploče, dvije 16 GB Corsair Venegeance LPX GeForce RTX 2080 grafičke kartice i AMD 7 2700X procesori, a sve je smješteno u motornom prostoru.

Sve to pokreće iRacing softver, koji korisnici doživljavaju pomoću VR headsetova. U unutrašnjost se smještaju tako što sjedaju u dva Sparco sportska sjedišta s Next Level Racing Motion Platform V3 bazama, kako bi se oponašale G sile i vibracije iz pravog automobila. Također, tu su dva seta Fanatec Clubsport papučica, od koji svaki ima po tri papučice, a to je nešto što Ferrari nikad nije nudio za model 458. Ispred korisnika su Thrustmaster TS-PC Ferrari trkaća upravljača, tako da se moguće međusobno nadmetati.

Simulator je prodan za 32.750 funti.