{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gameri imaju simptome kockarske ovisnosti

S
21.4.2009. u 20:29
0
2
Gameri imaju simptome kockarske ovisnosti
0
Gameri imaju simptome kockarske ovisnosti
Foto: Reuters
Jedan od deset gamera pokazuje simptome ovisnosti koji imaju negativne efekte na njegove društvene odnose te školske, fakultetske ili poslovne obaveze, piše Reuters.
Istraživači s državnog Univerziteta u američkoj državi Iowi testirali su 1.178 mladih ljudi i djece koji svakodnevno ili više puta sedmično igraju video igre.

Neki od ispitanika pokazivali su šest od 11 simptoma kockarske ovisnosti, kao što su laganje drugima o vremenu koje provedu igrajući video igre, korištenje igara za bijeg od stvarnih životnih problema i nervoza ili nemir ukoliko ih neko prekine u igranju.

Dokazano je i da strastveni gameri u školi ili na fakultetu pokazuju lošije rezultate.

'Iako medicina trenutno ne priznaje da je opsesivno igranje video igara mentalni poremećaj, mi moramo istaknuti da taj poremećaj postoji i da se o njemu treba voditi više računa', rekao je Douglas Gentile, profesor psihologije na Univerzitetu Iowe.

Gameri koji su pokazivali najviše simptoma ovisnosti, priznali su da igraju video igre više od 24 sata sedmično, a neki od mlađih gamera priznali su i da povremeno kradu novac ili videoigre iz prodavnica ukoliko ih sebi ne mogu priuštiti što je, po naučnicima, jedan od najtežih simptoma kockarske ovisnosti.

'Video igre mogu biti zabavne i donekle poučne, no djeca i mladi to i nehotice zloupotrebljavaju te zapostavljaju svoje stvarne obaveze ili ljude oko njih', dodao je jedan od naučnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: