Tehnologija
0

Francuski Jevreji tuže YouTube

Sarajevo-x.com
Francuska jevrejska grupa odlučila je podnijeti sudsku tužbu protiv najposjećenijeg online video servisa na svijetu YouTubea zbog video snimka na kojem je prikazano mnoštvo javnih jevrejskih ličnosti, dok u pozadini svira predratna antisemitska pjesma.

Na video snimku koji je postavljen na popularnom američkom web sajtu i njegovom francuskom rivalu Dailymotionu prikazan je slideshow s više od 150 francuskih političara, TV zvijezda, novinara, književnika, filozofa, glumaca, pjevača i komičara. Međutim, ono što je razbjesnilo pomenutu grupu Jevreja jeste muzička pozadina, pjesma "Rebecca's wedding", koja je snimljena prije Drugog svjetskog rata, a u kojoj su gosti na jednom jevrejskom vjenčanju opisani kao prljavi, primitivni i neiskreni.

"Smatramo da je ovaj video snimak zapravo niz fotografija antisemitske prirode, te stoga odgovorni mogu biti krivično gonjeni", kazao je u zvaničnom saopćenju Sammy Ghozlan iz BNVCA (National Bureau of Vigilance Against Anti-Semitism), a prenose američki mediji.

Također je dodao kako je podnio tužbu protiv Dailymotiona i autora pomenutog video snimka, te kako namjerava slične mjere poduzeti i protiv YouTubea, nakon što je otkrio da je i na ovom online video servisu osvanuo sporni klip.

Glasnogovornik YouTubea je kazao kako nisu upoznati s pomenutom tužbom, ali je naglasio kako će se bilokakav neprikladan sadržaj ukloniti s ovog web sajta.

Francuska je dom najveće jevrejske zajednice u Evropi, koju prema procjenama čini čak 600.000 osoba. Francuska je ujedno i evropska zemlja s najvećim brojem stanovnika islamske vjeroispovijesti (pet miliona).