Tehnologija
0

Forum o održivoj urbanizaciji u informatičkoj eri u New Yorku

FENA
Forum o održivoj urbanizaciji u informatičkoj eri održava se 23. i 24. aprila u New Yorku, saopćeno je iz ureda zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Forum se održava u zgradi UN-a, u organizaciji Globalne alijanse za informacije, komunikacijske tehnologije i razvitak, Odjela UN-a za ekonomske i socijalne poslove i u saradnji s Američkim institutom za arhitekturu i gradom New Yorkom.

Izaslanstvo BiH na ovome forumu predvodi Vilim Primorac, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa naše zemlje.

On je u obraćanja prisutnima istaknuo da gospodarska, organizacijska i tehnološka razina razvitka BiH nije dovoljna za opstanak u otvorenoj tržišnoj utakmici.

"BiH kao mala zemlja nema mogućnosti plasirati ni biti prepoznatljiva na tržištu sa svojim proizvodima i uslugama. Stoga smo svjesni - da bismo opstali, moramo se regionalno udruživati, tj. stvarati gospodarski potencijal koji može biti prepoznatljiv na globalnom tržištu", kazao je Primorac.

Da bi spriječili neuravnotežen razvitak, vodeći evropski političari moraju uzeti u obzir procese globalizacije koji utječu na pojedine regije. Strategija regionalnog razvitka, te njena primjena moraju biti pomno određene za pojedine korisnike kako bi se razvijala karakteristična obilježja dotične regije, smatra Primorac.

Brzo povećanje gradske populacije je jedan od najjačih demografskih trendova. Dobro urbano planiranje je neophodno da bi se preveniralo globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

"Potreba za održivim razvitkom i održivim planiranjem zajedno, uz brzu urbanizaciju u zemljama u razvitku, stvara potrebu za povećanjem održivog planiranja i arhitekture. Ovakvi koncepti su i u razvijenim zemljama novi. Razvijanje pravih ideja, metoda i tehnologija zahtijeva adekvatno testiranje i primjenu. Različiti pristupi mogu i jesu prenosivi, te se mogu uspješno primijeniti na različitim lokacijama", kazao je zamjenik bh. minstra, navodi se u saopćenju.