Spada pod streljaštvo
14

Fortnite postao olimpijski eSport

D. B.
Međunarodni olimpijski komitet (IOC) uvrstio je igru Fortnite u Olympic Espor Finals takmičenje u kojem će se igrači iz Fortnite Champions Seriesa takmičiti na specijalnom Fortnite Creative Island otoku.

Međutim, odmah treba istaći da neće biti klasične borbe i gradnje, nego je riječ o preciznom gađanju meta, odnosno streljaštvu, a to će predstavljati priliku da javnost vidi neke od najboljih virtuelnih sportskih strijelaca u akciji.

IOC je započeo prodaju ulaznica za Olympic Esports Week, u čijem je fokusu prvo finale uživo. Održat će se u Singapuru između 22. i 25. juna, a Fortnite takmičenje je zakazano za 24. juni. Svi događaji će se moći pratiti putem stranice Olympics.com i pripadajućih kanala na društvenim mrežama.

Olympic Esports Series je već uključivao devet igara koje su otprilike u skladu sa stvarnim sportovima, a koje vode međunarodne federacije. Među njima su Just Dance, Gran Turismo, Zwift biciklizam pa čak i web šah. To je nastavak Olympic Virtual Seriesa iz 2021. godine, koji je "pokrivao" pet digitalnih sportova.

IOC ovo vidi kao dio šireg napora da se potakne eSpors i poveže sa zajednicom videoigara.

Dodavanje Fortnitea na listu je u skladu s ciljevima koje IOC ima za eSport, jer je riječ o "mirnom takmičenju" s fizičkim ekvivalentom.

Fortnite je očigledno najpopularnija igra koja je stigla do Esport Seriesa.

Vezani članci