Zbog održavanja razmaka
31

Fordovi uposlenici bi mogli nositi vibrirajuće narukvice kako bi se otvorile fabrike

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fordovi uposlenici bi nakon otvaranja fabrika mogli nositi narukvice koje vibriraju kada se previše približe jedan drugom, a sve kako bi se poštovalo društveno distanciranje koje se preporučuje zbog pandemije koronavirusa.

Bloomberg piše da je 12 zaposlenika postrojenja Troy za dizajn i proizvodnju u Pylmouthu u Michiganu dobrovoljno pristalo testirati narukvice koje vibriraju kada se približe jedan drugom.

Radi se zapravo o satovima koje je osigurao Samsung, a koji sadrže tehnologiju Radiant RFID koja koristi Bluetooth povezivost za otkrivanje drugih uređaja u blizini.

Kada detektuje drugi uređaj u nedozvoljenoj blizini, sat vibrira i prikazuje poruku na ekranu kojom upozorava uposlenika da se udalji na propisanu distancu. Uposlenici i njihovi supervizori mogu pratiti situaciju putem dnevnog izvještaja i tako prepoznati ono što trebaju izbjegavati.

Ford je obustavio svu proizvodnju automobila, ali je svoja postrojenja pretvorio u fabrike za proizvodnju medicinske opreme. Praktikuje se društveno distanciranje, a uposlenici proizvode maske za lice i respiratore.

Kompanija bi mogla nastaviti proizvodnju automobila najranije sljedećeg mjeseca.