|

Ford ulaže milijardu dolara u razvijanje tehnologije vozila bez vozača

Ford ulaže milijardu dolara u razvijanje tehnologije vozila bez vozača
0
Klix.ba
12.2.2017. u 10:05
28
komentara
0

dijeljenja
Ford ulaže milijardu dolara u razvijanje tehnologije vozila bez vozača Foto: EPA
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, kompanija Ford iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uložit će milijardu dolara u istraživanje i proizvodnju vještačke inteligencije.
Ford je obznanio svoje planove za investiranje milijardu dolara u narednih pet godina u kompaniju Argo Artificial Intelligence, koja će biti fokusirana za izradu i razvoj tehnologija za vozila bez vozača.

U početku će Argo AI tehnologiju praviti samo za Ford, a kasnije i za druge proizvođače. Ovaj potez je najveći Fordov napor da kao najstariji proizvođač automobila uđe u utrku za novim gigantima iz Silikonske doline i postane konkurentan.

Ford će biti većinski vlasnik, ali će pokušati privući najbolje stručnjake za robotiku i inžinjere iz drugih kompanija u pokušaju da se suprotstavi Googleu, GM-u i drugima koji rade na tome da samovozeće automobile i vozila dovedu na ceste.

"Ako možemo kombinirati najbolje od start-upa, onda je ovo pravi potez", rekao je novinarima u San Franciscu predsjednik i izvršni direktor Forda Mark Fields.

Ovaj potez uslijedio je jer Ford sebe želi pozicionirati ne samo kao proizvođača automobila, već i kao kompaniju koja će pružati usluge i omogućavati ljudima da automobilima upravljaju roboti. To je posebno važno jer kompanije kao što su Uber i Lyft, već su postale popularne zbog ovoga u mnogim urbanim sredinama te su smanjile potrebu za vozačima u automobilima.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...