Efikasni i brzi
8

Flote dronova bi mogle pronalaziti izgubljene planinare bez korištenja GPS-a

Klix.ba
Dronovi već mogu biti efikasni u akcijama potrage i spašavanja, ali ne u gustim šumama gdje drveće može blokirati GPS signal. Međutim, Univerzitet MIT ima rješenje.

MIT se oslanja na istu tehnologiju koja se koristi za samovozeće automobile, a naučnici su razvili tehnologiju za dron koja koristi tehniku LIDAR za mapiranje šuma bez ikakve upotrebe GPS-a. Svaki dron kreira 2D mapu koja uključuje orijentacije drveća tako da je lako ustanoviti gdje je dron već bio u procesu traženja određene lokacije. Stoga je lako spojiti mape cijele flote dronova i pretraživati velike dijelove šume uz minimalan trud.

Ovakvi dronovi su efikasniji jer brže pokrivaju određenu lokaciju, a to je izuzetno važno u spasilačkim misijama u kojima je vrijeme ključno.

Međutim, postoje ograničenja, jer postojeći sistem još uvijek zahtijeva eksternu stanicu na tlu za spajanje mapa, a potreban je i sistem za prepoznavanje objekata kako bi se omogućila identifikacija ljudi. Ukoliko sve prođe prema planu, spasilački timovi bi mogli pronaći izgubljene i povrijeđene planinare u šumi bez pomoći velikih grupa ljudi, a vjerovatno i mnogo brže.