Dostupni od septembra
47

Fitbit predstavio dva nova pametna sata koji mjere nivo stresa

A. B.
Foto: Fitbit
Foto: Fitbit
Fitbit je predstavio dva nova pametna sata (Sense i Versa 3) čime je preduhitrio svog glavnog konkurenta Apple koji bi svoje nosive uređaje trebao predstaviti u septembru.

The Verge piše da je Sense najskuplji pametni sat koji je Fitbit do sada izbacio. Osim što pokazuje vrijeme i povezuje se s pametnim telefonom, ovaj 329 dolara vrijedan sat mjeri elektrodermalnu aktivnost, odnosno, koliko dobro naša koža provodi elektricitet te tako može utvrditi kada smo pod stresom.

Nivo stresa će se moći odrediti na osnovu temperature tijela. Iako još čekaju odobrenje regulatora da tu opciju spominju u medicinskom kontekstu, ovo bi trebalo pomoći korisnicima da uzmu pauzu u trenutku kada ih sat upozori da su pod stresom te ih tako potakne na zdravije životne navike.

Foto: Fitbit
Foto: Fitbit

Uz Sense, Fitbit je predstavio i pametni sat Versa 3 koji košta 229 dolara. Nova verzija dobro poznatog Versa sata ima GPS senzor i funkciju uspostavljanja telefonskog poziva.

Predstavljena je i fitnes narukvica Inspire 2 koja uz osvježen izgled košta 100 dolara.

Sva tri uređaja trebala bi biti dostupna krajem septembra i vjerovatno će biti posljednji koje će Fitbit predstaviti kao samostalna kompanija.

Foto: Fitbit
Foto: Fitbit

Još je u novembru prošle godine najavljeno da je Google ponudio 2,1 milijardu dolara kako bi preuzeo Fitbit. To je zaustavljeno jer regulatori širom svijeta nisu sigurni da bi to bilo dobro, jer bi Google-u omogućilo uvid u veliku količinu podataka o korisničkim navikama.

Prema neslužbenim informacijama, regulatorna preispitivanja mogla bi odgoditi preuzimanje sve do 2021. godine što bi, u konačnici, moglo dodatno naštetiti Fitbitovom udjelu na tržištu nosivih uređaja.

Kako bi barem malo ublažili regulatorno otezanje, Google i Fitbit udružili su snage pa će tako pametni satovi koje je Fitbit sada predstavio do kraja godine dobiti mogućnost komunikacije s Googleovim glasovnim asistentom.