Tehnologija
0

Firefox nadmašio IE i postao broj 1 browser u Evropi

Sarajevo-x.com
Firefox je preuzeo vodeću poziciju na polju internet browsera u Evropi, nadmašivši tako Internet Explorer, podaci su analitičke kompanije StatCounter, prenosi The New York Times.

Prema podacima iz decembra, Firefox je imao 38,11 posto učešća na tržištu, što je više od 37,52 posto Internet Explorera.

Ovo je prvi put da je IE izgubio bitku za vodeću poziciju na bitnom geografskom području, rekao je Aodhan Cullen, direktor StatCountera, koji smatra da je to posljedica porasta broja korisnika Chromea. On smatra da Firefox ne dobija nove korisnike već IE gubi korisnike zbog Chromea.

Chrome je još uvijek na trećem mjestu u Evropi, ali bilježi najveći godišnji rast, od 5,06 posto iz decembra 2009. godine do 14,58 posto u istom periodu ove godine.

"Ovo je vjerovatno utjecaj Evropske komisije i Microsofta, zbog čega korisnici od marta protekle godine imaju priliku birati browser koji žele", rekao je Cullen.

IE još uvijek vodi na tržištu preglednika u Sjevernoj Americi sa 48, 92 posto korisnika, slijede ga Firefox sa 26,7 posto, Chrome sa 12,82 posto i Safari sa 10,16 posto.