Nije prvi put
6

Fireflyjeva raketa poslala Lockheed Martinov satelit u pogrešnu orbitu

D. B.
Kompanija Firefly Aerospace je 22. decembra lansirala svoju raketu Alpha zajedno sa satelitom kompanije Lockheed Martin, koji je na kraju završio u pogrešnoj orbiti.

Raketa Alpha FLTA004 je uspješno lansirana 22. decembra u misiji pod nazivom "Fly the Lightning", sve se odvijalo prema planu poput gašenja motora prve faze, faza odvajanja, aktiviranja motora druge faze, odbacivanja zaštite te gašenja motora druge faze. Firefly je planirao ispustiti teret, no tada je došlo do problema.

Nastala je višesatna radio šutnja, tako da tim na Zemlji nije znao šta se događa. U međuvremenu su Američke svemirske snage pronašle teret i otkrile da se dva objekta okreću u orbiti u kojoj ne bi trebali biti.

Firefly je kasnije u saopćenju naveo da ima komunikaciju s letjelicom te da su operacije misije u toku, kao i da rade na otkrivanju uzroka svemirske anomalije.

Ranije je misija bila odgođena na dva dana zbog vremenskih uvjeta. Inače, prvobitno je lansiranje planirano za 20. decembar iz baze Vanderberg u Kaliforniji.

Tehnologija koju sadrži Lockheed Martinov satelit Terran Orbital Nebula naziva se Electronically Steerable Antena (ESA). Dizajn ima za cilj da pokaže poboljšanja u kalibraciji senzora te da pruži mogućnosti za poboljšanje efikasnosti američke vojske.

Antena ESA mijenja način na koji se senzori pripremaju za rad mnogo brže nego ranije. Nekada su bili potrebni mjeseci da se senzori "probude" u svemiru, da sve bude spremno te da započnu svoju misiju, no Lockheed Martinova inovacija obećava značajno smanjenje ovog perioda.

Ovo je drugi pogrešan korak rakete Alpha u orbiti. Prvi slučaj se dogodio tokom njene prve misije u oktobru 2022. godine, kada je dostavila tri komada tereta u nižu orbitu od željene.

Raketa Alpha je visoka 29 metara i dizajnirana je za lansiranje malih satelita. Lansiranje košta 15 miliona dolara, a raketa može ponijeti 1.300 kg tereta.

Nova greška ponovo otvara pitanje o pouzdanosti, odnosno preciznosti putanje rakete Alpha.