Tehnologija
11

Financial Times imenovao prvog čovjeka Applea Tima Cooka za ličnost godine

Klix.ba
Tim Cook
Tim Cook
Financial Times je prvog čovjek Applea Tima Cooka proglasio osobom godine. Cooka je nominovao i magazin Time, ali je ova titula pripala borcima protiv ebole.

U svom saopćenju, Financial Times je naveo da je najveći uspjeh Tima Cooka bio ići stopama Stevea Jobsa. Predsjednik uprave Applea je izdržao sve napade investitora i gubitak vjere među nekima u to da Apple može uspjeti bez svog osnivača.

Također ističu da je Cook infuzija svježe krvi, sa mnogo ideja je jedan od glavnih pokretača Applea. Konkretno, Financial Times ističe uključivanje Cookvih vlastitih vrijednosti i prioriteta u društvu u kompaniju, upravljanje finansijama, fokusiranje na relevantna društvena pitanjima, uključujući i vlastitu seksualnost.

Podsjećamo da je Cook službeno objavio da je homoseksualne orijentacije, te tako potvrdio glasine koje su kružile poslovnim svijetom još od kada je preuzeo ovu prestižnu funkciju od Stevea Jobsa 2011.godine.

To je rijetko da se može dobiti uvid u nečiji strogo čuvani privatni život koji također dovode u opasnost Appleov brand u manje tolerantnim dijelovima svijeta. Financial Times je također istakao da Cook ne podržava rodne predrasude pri zapošljavanju, što podrazumijeva žene na pozicijama koje su tradicionalno namijenjene muškarcima.

Ističu i rekordan uspijeh u prodaji iPhonea 6 i iPhonea 6 Plus, a već priča i najavljuje Apple Watch za sljedeću godinu. Kritičare ukazuju na to da Cook nije uključen u razvoj proizvoda kao njegov prethodnik.

Financial Times ističe da je Cook svjestan svojih nedostataka i da će mu, njegov bivši poslodavac u Burberryju, direktorica Angela Ahrendts i industrijski dizajner Marc Newson će mu pomoći kako bi se nadoknadio svoje nedostatke.