Tehnologija
0

Financial Times: EMI na prekretnici

FENA
Svi britanski listovi u utorak pišu o odluci britanske muzičke korporacije EMI da ukine tzv. "digitalnu zaštitu" za jednu vrstu MP3 fajlova koji se kupuju u brojnim muzičkim prodavnicama na internetu.

Time je korisnicima praktično omogućeno da svoju legalno kupljenu muziku kopiraju i preslušavaju na raznim modelima muzičkih uređaja (MP3 plejera), a ne kao što je do sada bio slučaj samo na jednome određenom.

Dok se The Guardian pita da li je EMI na ovaj način sebi "iskopao jamu", Financial Times navodi da je riječ o pravoj prekretnici u muzičkoj industriji.

Istina je da bi ona mogla u prvom trenutku ohrabriti pirate i pospješiti neovlašteno umnožavanje i distribuciju muzike ali, dodaje list, kompanija EMI je ovim potezom samo učinila ono što je većina korisnika i kupaca muzike od nje i očekivala - da za vlastite potrebe umnožavaju i kopiraju pjesme koje su pošteno platili.

Sada je na korisnicima, zaključuje list, da opravdaju povjerenje koje im je muzička industrija poklonila i pomognu njenu borbu protiv piratstva.