Ozbiljna prijetnja
16

Film "Slaughterbots" nagovijestio potencijalni horor koji donose dronovi ubice

Klix.ba
Nezavisni kritičari oružja predvođeni profesorom Stuartom Russellom su snimili video koji demonstrira napad dronova ubica.

U sedmominutnom videu koji je rezultat saradnje profesora Russella s Unoverziteta California-Berkeley i Instituta Future od Life, prikazana je budućnost u kojoj mali autonomni dronovi koriste tehnologiju prepoznavanja lica te ubijaju studente.

Film je najnoviji pokušaj pružanja podrške globalnoj zabrani autonomnih sistema oružja koji ubijaju bez značajne ljudske kontrole.

Video je objavljen u vrijeme kada se u Ženevi u Švicarskoj održava UN-ova Konvencija o konvencionalnom oružju, a na kojoj se raspravlja o autonomnom oružju.

"Imamo priliku spriječiti budućnost koju ste vidjeli u filmu, ali rok brzo ističe. Ako dozvolimo mašinama da ubijaju ljude, to će biti pogubno za našu sigurnost i slobodu", rekao je Russell, profesor koji je ekspert na polju vještačke inteligencije.

U filmu dronovi ubijaju hiljade studenata na brojnim univerzitetima, nakon što su stigli do kampusa. Neki dronovi su se kačili na zidove, a potom pravili rupe u zidovima kako bi drugi dronovi mogli ući te pronaći i ubiti određene studente. Slična scena je viđena i kada su dronovi ubili grupu američkih senatora.

Takav scenarij danas nije moguć, no, ako se uzme u obzir razvoj tehnologije, to će se promijeniti u budućnosti. Naučnici su upozorili da nekoliko moćnih država radi na autonomnom oružju, a ako jedna od njih počne da ga koristi, onda bi to moglo pokrenuti "globalnu trku" u razvoju takvog oružja.

Zbog toga protivnici autonomnog oružja već godinama pozivaju na zabranu "robota ubica". Oni su upozorili da bi jednog dana teroristi mogli kupiti takve dronove i koristiti ih za ubijanje velikog broja ljudi.

Senzacionalistički film su kritičari iskoristili da izvrše dodatni pritisak kako bi se nametnula zabrana. U prošlosti su se oslanjali na otvorena pisma i peticije. Godine 2015. su se hiljade naučnika pridružile Elonu Musku i Stephenu Hawkingu te su pozvali na zabranu autonomnog oružja. Tražili su zabranu naoružanih quadcoptera, a u videu su upozorili na robote ubice.

Ranije ovog mjeseca su kanadski i australski naučnici od svojih vlada zatražili da podrže zabranu ubojitih autonomnih sistema. Ovosedmični pristup je očigledno rezultat ozbiljnosti situacije.