{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FFL - najtanji zvučnik na svijetu

S
2.4.2009. u 19:05
0
5
FFL - najtanji zvučnik na svijetu
0
FFL - najtanji zvučnik na svijetu
Inžinjeri centra za tehnologiju Warwick u Velikoj Britaniji napravili su najtanji zvučnik na svijetu koji više izgleda kao list papira nego kao zadnji domet tehnologije, piše u četvrtak naučni portal Science Daily.
Novi zvučnik iz 'Warwick Audio Technologies', čija debljina iznosi samo 0.25 milimetara može se objesiti na zid poput slike, izrazito je lagan i fleksibilan.

Ovi zvučnici, službenog imena 'Flat, Flexible Loudspeaker'(FFL) su idealni za aerodromske terminale, autobusne stanice, trgovačke centre i ostala mjesta koja trebaju jak razglas. Ne zauzimaju mnogo prostora te će kao ogromne slike visiti na zidovima aerodroma i ostalim mjestima gdje su neophodni.

Isto tako, moći ćete ih koristiti u kući i automobilu.

'Mislimo da su ovi zvučnici stvarno veliko otkriće. Zbog njihove fleksibilnosti i debljine, više nećete morate tražiti prostor za zvučnike, oni će jednostavno biti stopljeni s interijerom', izjavio je Steve Couchman, direktor britanske kompanije 'Warwick Audio Technologies'.

Najbitnije je to da veličina FFL zvučnika ne utiče na njihovu kvalitetu i jačinu zvuka, čak suprotno, zbog njegove savitljivosti zvuk će se rasprostirati ravnomjerno po cijeloj prostoriji.

FFL su prvi kontruisali inžinjeri Duncan Billson i David Hutchins eksperimentirajući sa par listova folije i papira otpornog na visoke temperature (papir za pečenje).

Kompanija 'Warwick Audio Technologies' trenutno pregovara sa nekoliko vodećih svjetskih proizvođača zvučnika, te zajednički traže rješenje za lansiranje prvog komercijalnog FFL zvučnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: