Prvenstvo BiH
85

Feđa Đedović deveti put prvak BiH u Pro Evolution Socceru

I. P.
U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo 20. i 21. jula održano je 10. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u Pro Evolution Socceru. Najbolji igrači Bosne i Hercegovine su u dvodnevnoj gladijatorskoj borbi pokazali vrhunske poteze i priredili veliki broj odličnih utakmica.

S obzirom da je žrijeb bio poludirigovan, veliki broj posjetilaca je priželjkivao prošlogodišnje finale što se na kraju i desilo. Osmostruki prvak BiH, a prošlogodišnji viceprvak Feđa Đedović je u finalu savladao Igora Zečevića, svog kolegu iz Esport tima Ancestral iz Zagreba, a prošlogodišnjeg prvaka. Rezultati u dva meča su bili 4-2 i 3-0 za Đedovića koji je u PES svijetu poznat kao Zeusinjo, te je na taj način više nego zasluženo stigao do devete titule prvaka BiH u Pro Evolution Socceru.

"Ove godine je Feđa bio bolji i zasluženo slavio, baš kao i ja prošle godine. Malo sam razočaran, što je i normalno, ali slijedi nam ljetna pauza i onda krećemo sa novom sezonom i pripremama za svjetska takmičenja i sljedeće prvenstvo BiH. Sreća u mojoj nesreći je samo što je Feđa prvak jer jedino od njega i mogu nekako da „svarim“ poraze s obzirom da smo na terenu ljuti rivali ali kada spustimo džojstike onda smo dobri prijatelji. Hvala svima na odličnoj organizaciji kao i momcima iz cijele BiH i regije koji su učinili ovaj događaj najkvalitetnijim do sada", rekao je Zečević, poznatiji kao Plantiful u svijetu PES-a.

"Uz dosta više obaveza nego prethodnih godina iskreno nisam očekivao da ću imati šanse da barem zaigram u finalu. Bio sam zadovoljan kada sam se plasirao u polufinale i nekako sam bio rasterećeniji kada je to bilo najpotrebnije. Presretan sam što je i moj kolega Igor došao do samog kraja pa sam dobio priliku da mu se osvetim za prošlogodišnju zasluženu titulu prvaka BiH. Moram priznati i da mi je u finalu dosta pomogla činjenica da je Igor cijeli turnir igrao sa povredom prsta koju ima već 2 mjeseca i koja mu je dosta odmagala, a dosta igrača nije bila uopće upućena u to. I sam nastup na prvenstvu mu je bio upitan ali je opet dokazao da je uz mene i sa povredom najjači trenutno u BiH što se PES-a tiče. Mogu reći samo da sam presretan zbog povratka na tron i trudit ću se da ostanem u formi i u narednoj godini. Posebno draga nagrada je ona koju sam dobio od Fudbalskog kluba Sarajevo, šampionski dres sa potpisima svih igrača. Želja je da jednog dana možda nastupam za Esport tim FK Sarajeva, ali o tom po tom", rekao je Đedović.

Treće i četvrto mjesto su bili igrači PES Kontra tima iz Sarajeva, Emir Smječanin, koji je osvojio između ostalog i aranžman za Novu godinu u Krakowu od sponzora Jungle Tribe, i Enis Martinović koji je osvojio sponzorske nagrade gaming opreme. Ove godine kao i prošle smo imali i INO žrijeb koji je osvojio Luka Kulušić iz Zagreba, dok je drugoplasirani bio Rijad Smailović iz Novog Pazara. Treće mjesto osvojio je Hrvoje Cindrić iz Zagreba koji inače brani boje tima Ancestrala, a četvrto mjesto bio je Bogosav Pavlović iz Ljubovije. Sva četiri igrača su pokazali zavidnu igru tokom cijelog INO dijela takmičenja i zasluženo završili u top 4.

Nakon što su oba žrijeba dobili top 8 igrača, dobili smo top 16 Regionalnog žrijeba koji je bio poludirigovan kako se u prvom krugu ne bi sastali igrači iz INO i BH žrijeba. U finalu su kao i u BH prvenstvu snage odmjerili Đedović i Zečević i pobjednik je opet, ali malo teže, bio Đedović. Rezultati su bili 3-2, 1-2 i 3-1 te je Đedović sa 2-1 u pobjedama postao i pobjednik Regionalnog žrijeba.

"Šta reći? Dupla kruna ide u Sarajevo ove godine i u PES-u i u pravom fudbalu (haha). Prezadovoljan sam pobjedama i čestitke kolegi Igoru na odličnim utakmicama", rekao je kratko Feđa.

Ono što je važno istaknuti je da smo u neformalnoj priči sa učesnicima saznali i da su mimo samog takmičenja prezadovoljni i dodatnim zalaganjem organizatora za aktivnosti mimo takmičenja, poput druženja, večere, besplatnog smještaja i dosta drugih stvari na koje nisu navikli na drugim turnirima.

Također veoma popračen i zanimljiv dio turnira je bio revijalni dio turnira između Željezničara i Sarajeva. U prvom meču igrali su Hodžić iz FK Sarajeva i Ramović iz FK Željezničara, a nakon 1-1 u 120' bolji nakon penala je bio Hodžić. U drugom meču Sipović iz Željezničara je pobjedio 2-0 Letića iz FK Sarajevo te je na taj način ukupuni rezultat bio 1-1 u pobjedama.

"Ove godine svi prisutni posjetioci kao i učesnici smo bili složni da je organizacija bila na svjetskom nivou i prije svega bih se zahvalio direktoru CKM-a, Arminu Omeroviću, na velikom trudu i zalaganju da jubilarno deseto prvenstvo bude besprijekorno organizovano uz pomoć nas par momaka iz BiH Esport Asocijacije koji smo koordinirali da sve u tehničkom smislu funkcioniše. Bez naših sponzora OLX, Tehno Mag, Red Bull, Media Market, Jungle Tribe i ostalih ne bi imali ovo što smo imali proteklog vikenda, a to je prvenstvo sa najvećim nagradnim fondom ikada u cijeloj regiji kada su Esport takmičenja pojedinaca u pitanju. Također i lokalni i regionalni Esport timovi su dali veliki doprinos svojim učešćem na takmičenju i zahvaljujemo se i timu Ancestral, PES Kontra timu, BPL timu, PES Expert timu na velikoj pomoći tokom promocije samog događaja i na učešću u samom takmičenju. I naravno hvala svim medijima koji su podržali projekat jer nam je cilj da ljudi ne prave od takmičenja u Esportu neku tabu temu. Cilj nam je promocija Esporta u Bosni i Hercegovini i da mladi a i malo stariji shvate da to ne mora nužno da bude gubljenje vremena jer dosta igrača raznih igrica ima fina primanja tokom mjeseca ukoliko teže ka učestvovanjima na turnirima sa izdašnim nagradnim fondovima", rekao je Kovač, jedan od članova BiH Esport Asocijacije.

Sve u svemu, iza nas je jedan odličan Esport događaj proteklog vikenda u Sarajevu te se nadamo da ćemo imati ovakvih manifestacija još više kako u Sarajevu tako i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine i regije.

Ono što bi moglo biti zanimljivo svim ljubiteljima PES-a je da će najzanimljiviji mečevi biti prikazani na Esport kanalu Sport Kluba u narednom periodu, te će svi zainteresovani koji nisu našli vremena da posjete CKM i gledaju mečeve uživo, imati priliku da vide najbolje majstorije najvećih PES majstora BiH i regije.