{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBI upozorava na sve više prevara međunarodnog karaktera

F
19.4.2007. u 18:52
0
0
FBI upozorava na sve više prevara međunarodnog karaktera
0
FBI upozorava na sve više prevara međunarodnog karaktera
Američki savezni istražni ured (FBI) izvijestio je da su tzv. "uredska" kaznena djela, zatim kaznena djela u kibernetskom prostoru i prevare na berzi sve više međunarodnog karaktera.
Kako bi istražili ovakva kaznena djela, dužnosnici FBI-ja svoje akcije pokušavaju koordinirati sa stranim vladama i stranim agencijama za održavanje reda i zakona, prenosi VoA.

Savezni istražni ured tvrdi da su sve manje trgovinske zapreke, globalna priroda bankovnog poslovanja i internet glavni razlozi zašto su kaznena djela u ovom segmentu sve više međunarodne prirode.

U FBI-ju kažu da je međunarodna saradnja ključna za razne istrage: od terorističkog korištenja interneta do prevara u podizanju stambenih kredita.

Agentica Teresa Carlson navodi da kaznena djela u virtualnom prostoru ne poznaju granice: "Oslanjamo se na naše partnere u inozemstvu. Naše osoblje raspoređeno je u 59 država odakle pokrivaju više od 200 zemalja te nam pomažu u istragama u inozemstvu."

Pravni atašei američkih ambasada zaslužni su i za uspostavljanje direktnih veza sa stranim organima reda i zakona te pomažu u putovanjima osoblja FBI-ja u područja koja pokrivaju.

Agent Ben Berry kaže da se bilježi povećanje prevara na međunarodnoj razini: "Kad sam se priključio FBI-ju, nije se svaki dan putovalo iz New Yorka u Los Angeles. Danas, međutim, putovanja iz New Yorka na drugi kraj svijeta postala su uobičajena stvar."

Berry ističe da je saradnja sa stranim zemljama djelotvorna. Odnosi su se popravili naročito sa zemljama istočne Evrope, Rusijom, Ukrajinom i područjem zapadne Afrike. On dodaje da internet predstavlja veliki problem jer omogućava da se kazneno djelo počini trenutno, a da razlike u vremenu daju počinitelju prednost pred organima reda i zakona.

"Priroda bankarstva je takva da se novac može trenutno transferirati. Vremenska razlika nam nekad otežava da taj novac vratimo ukoliko smo to uopće u mogućnosti", kazao je Berry.

Agenti FBI-ja će nastaviti saradnju s partnerima u inozemstvu a to će omogućiti bržu razmjenu informacija. No oni dodaju i da građani moraju biti oprezni i da pristupaju sa zdravim razumom kad daju svoje osobne informacije. Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda se vjerojatno radi o prevari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: