Tehnologija
9

Fallout 4 predvodi listu najboljih videoigara u 2015. godini

Klix.ba
Magazin Forbes objavio je spisak najboljih videoigara iz protekle godine. Prvo mjesto zauzeo je dugoočekivani četvrti nastavak kultne avanturističke role-playing igre Fallout.

Godina 2015. bila je godina promjena što se tiče gaming industrije.

Lansiranje konzola tzv. sljedeće generacije, kao što su Play Station 4, Xbox One i Nintendo Wii U, rezultiralo je sa nekoliko manje uspješnih godina za ovu granu industrije. Prvi naslovi koji su izašli na tržište bili su uglavnom razočarenja.

Srećom, 2015. godine proizvođači igara su se uspjeli prilagoditi novim tehnološkim standardima.

Te godine izašli su naslovi koji su konačno opravdali sva obećanja proizvođača i očekivanja igrača od konzola nove generacije, a prema Forbesu ovi su bili najuspješniji:

10. Splatoon, Nintendo Wii U

U ovom online shooteru preuzimate ulogu djece koja imaju moć pretvaranja u lignje, koje svoje protivnike gađaju mastilom iz vlastitih pipaka. Zanimljivo, zar ne?

9. Life is Strange, više platformi

Igra Life is Strange bazirana je na doživljajima jedne djevojčice koja nastoji pobijediti nasilje u svijetu. Međutim, da bi to postigla i sama je morala postati nasilna. Ukoliko ste ljubitelji dijaloški baziranih RPG-ova, Life is Strange je prava igra za vas.

8. Metal Gear Solid V: The Pantom Pain, više platformi

Ovo je najvjerovatnije posljednji nastavak ove kultne igrice koji je nastao pod palicom glavnog Konamijevog dizajnera, Hidea Kojime. Naime, Japanac je ranio dobio otkaz u ovom gaming gigantu, međutim, avanture agenta Solid Snakea najvjerovatnije će nastaviti nizati uspjehe.

7. Rise of the Tomb Rider, više platformi

Prva dama gaminga Lara Croft nastavlja nizati uspjehe. Legendarna pljačkašica grobnica i lovac na blaga u najnovijem nastavku izgleda, zahvaljujući odličnoj grafici, još bolje. Osim toga, novi Tomb Raider nastavlja igračima pružati nezaboravne avanture, prepune akcije i adrenalina.

6. Lego Dimensions, više platformi

Da li ste ikada igrali RPG u kojem upravljate Batmanom, čarobnjakom Gandalfom iz Gospodara prstenova i Wyldstyleom, glavnim likom iz Lego Movieja? Lego Dimensions vam upravo omogućava da zajedno sa ovom trojkom prolazite brojne avanture u svijetu sastavljenom od šarenih plastičnih kockica danskog proizvođača.

5. The Witcher: Wild Hunt, više platformi

Na petom mjestu našao se također RPG. Wild Hunt je naziv trećeg nastavka ove fantasy avanture. Kako tvrde brojni igrači, ni ovog puta nisu izostali sati nevjerovatnog gameplaya i širokog otvorenog svijeta koji su krasili i prethodne nastavke ove igre.

4. Xenoblade Chronicles, X (Wii U)

Nintendova konzola je još od starta patila sa nedostatkom igrica koje su razvili drugi proizvođači. Zbog toga je Xenoblade Chronicles X predstavljao pravo iznenađenje za sci-fi fanove među vlasnicima Nintendove konzole.

Cilj igre je pobijediti vanzemaljce koji su napali Los Angeles, međutim, umjesto obične pucačine, akcenat je stavljen na kreativnost igrača.

3. Transformers: Devastation, više platformi

Mnogim ljubiteljima filmske verzije ovog crtića iz osamdesetih godina prošlog vijeka najvjerovatnije su slomile srce. Međutim, ova videoigra je sasvim druga priča. Naime, igrači imaju priliku izabrati omiljenog "autobota" i boriti se protiv zlih Decepticona.

2. Super Mario Maker, Wii U

Ne postoji mnogo videoigara koje su uspjele toliko dugo odoljeti zubu vremena. Najnovija avantura italijanskog vodoinstalatera predstavlja nešto zaista posebno. U Super Mario Makeru igrači imaju mogućnost sami kreirati mape koje namjeravaju prelaziti.

1. Fallout 4, više platformi

Najočekivaniji naslov godine prema mnogima je i najbolji. Postapokaliptični Fallout svijet i ovog puta iznenadio nas je nevjerovatnim ambijentom, karakterima i pričom. Radnja se dešava 2.000 godina nakon što je svijet razoren nuklearnim ratom, brojne mogućnost doprinose tome da je mala vjerovatnoća da će dva igrača doživjeti iste avanture.